2024. március 28. - Gedeon, Johanna

„Egy hadsereg erejét a katonák hite határozza meg"

A sportbarátok így az év utolsó napjaiban, nyolc hónappal a pekingi olimpiát megelőzően két dologra kíváncsiak elsősorban: hogyan sikerült az olimpiát megelőző év, mi várható Pekingben. Ezt kérdeztük vezetőktől, edzőktől, egykori és jelenlegi sportolóktól
2007. december 29. szombat 07:30 - Pór Károly
Csötönyi Sándor – Magyar Ökölvívó Szövetség

Annak ellenére, hogy Bedák Pál megnyerte az Európai Unió bajnokságát a felnőttek éve nem jól sikerült, hiszen a világbajnokságon elmaradtak a várt eredmények. Az utánpótlásban voltak szép eredmények, sőt, összességében több érmet szereztünk, mint tavaly, de a felnőttek szereplése sokat ront az összképen. Ami az olimpiai indulók végeleges névsorát illeti, lesz még két nagyon fontos verseny jövőre Pescarában és Athénban, melyeken még gyarapítható az olimpiai kvóták száma. Az, hogy Szellő Imre mellett - aki már kvótát szerzett – ki lehet ott Pekingben, áprilisig dőlhet el. A sikertelen vb ellenére úgy gondolom, hogy az olimpián érmet is nyerhetünk, akár például Darmos, Káté, vagy Bedák révén, hiszen Chicagoban többen is a későbbi világbajnoktól, vagy döntőstől kaptak ki.

Nemcsik Zsolt – kardvívó (Athénban olimpiai ezüstérmes, 2007-ben csapatban világbajnok)

Ez az év nehezen indult, de jó véget ért. A kardválogatott nagyon mélyről kapaszkodott vissza, ezért a világbajnoki címünk biztató a jövőre nézve. Az egyéni szereplésem sajnos nem úgy alakult, ahogy szerettem volna, hiszen 2006-hoz képest, amikor megnyertem az összetett világkupát, azért maradtak bennem lehetőségek, ezért jövőre az a célom, hogy ezt kiküszöböljem. Ez persze nem lesz könnyű, mert legalább 15 olyan vívó van, aki megnyerheti a világbajnokságot vagy az olimpiát.

Braun Ákos – cselgáncsozó (2005-ben világbajnok)

Ezt az évemet sérülések, betegségek tarkították, ezért elmaradtak az eredmények. 2008-ban ennél csak jobb jöhet! Az olimpiára még nem sikerült kvalifikálnom magamat, de jövőre még lesz hat verseny, melyeken ezt megtehetem. A mezőny nagyon sűrű, talán az én súlycsoportomban a legnehezebb az olimpiai szereplés kivívása, de ezt már megszoktam.

Gyarmati Dezső – vízilabdázó, a nemzet sportolója (Helsinki, Melbourne, Tokió olimpiai bajnoka)

Úgy érzem a vízilabda válogatott esélyes lehet a pekingi olimpián, akár az aranyéremre is, de háromszor egymás után nagyon nehéz olimpiát nyerni, ilyenkor már a zsűri se nagyon akarja, de ettől még meglehet az arany. A másik, hogy a csapat zöme jóllakott, kiöregedő félben lévő játékosokból áll, bár vannak nagyon tehetséges fiatalok is. Szerintem a döntőben biztos ott lesznek a fiúk, ott pedig jöhet a nagy ellenfél, a szerb válogatott, esetleg a horvát. Egy döntőben viszont bármi megtörténhet. Az, hogy az elmúlt években nem bírtunk a szerbekkel, nem jelent semmit, volt olyan időszak, amikor az oroszokkal nem bírtunk vagy 15 évig, ez benne van a sportban. Azt viszont tudomásul kell vennünk, hogy egyszer minden csapat zenitje lefelé indul, ez persze nem törvényszerű.

Kovács Ágnes – úszó (Sydney olimpiai bajnoka)



A rövidpályás úszó Eb-én elért eredményemmel (100 méter mellen 5. hely) elégedett vagyok, a doppingügynek szerencsére vége van, és lelkileg is próbálom túltenni magam rajta, igyekszem a jövőbe tekinteni. Most egy hosszabb pihenő következik aztán kezdem a felkészülést az olimpiára.

Kulcsár Krisztián – párbajtőröző (egyéni világbajnok, csapatban olimpiai ezüstérmes)

Az elmúlt évem nagyon jól sikerült, a világbajnoki címem engem is meglepett. Amikor 2006 végén elkezdtem újra a felkészülést (2004 után ugyanis visszavonult az aktív sporttól – a szerk.) voltak elvárásaim magammal szemben, de ilyen célokat nem tűztem ki. Az olimpiára elsősorban csapatban készülök, és az a célom, hogy az eddigi ötkarikás érmeimnél fényesebbet is szerezzek Pekingben, ahol csapatban olimpiai bajnokok szeretnénk lenni.

Kiss László – az úszók szövetségi kapitánya

A rövidpályás Eb az olimpiát megelőző egyik nagy erőfelmérő volt, ami nagyon jól sikerült. A Kovács-ügy hercehurcáján túlvagyunk, remélem, hogy Pekingig már semmi sem fogja zavarni a felkészülést. Az olimpián három éremre, és több pontra számítok, de hogy milyen színű érmekben bízhatunk az majd kiderül.

Balogh Gábor – öttusázó (Sydney olimpiai ezüstérmese, világbajnok)

A mai élsport minden sportágban nagyon nehéz, mert sok kiváló sportoló van, de én bizakodó vagyok. Azt kell nyújtanom, amit egyébként tudok, és akkor nem lesz semmi probléma. Most az alapozás kellős közepén vagyok, a versenyre hangolás majd januárban kezdődik. A formámmal hálaistennek minden rendben van, így optimistán várom az utolsó versenyévemet.

Turi György – úszóedző, Cseh László edzője (többek között)

A világbajnokság után, ami nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna, Lacival új alapokra helyeztük a felkészülést, és ennek lett meg az eredménye a rövidpályás Eb-én, ahol élete legjobbját úszta a világcsúccsal, úgy hogy jövőre innen indulunk. Ezek a mostani eredmények egy jó lökést adhatnak, de az olimpiáig még közel nyolc hónap van hátra, ezért messzemenő következtetéseket nem lehet még levonni. Főképp azért nem, mert a rövidpályát nem lehet összehasonlítani a nagypályával, de azon leszünk, hogy az eredményeket a nagymedencében is kamatoztatni tudja majd Laci.

Schmitt Pál – a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke

Az olimpiai kvalifikációk nehezebben alakulnak a vártnál, de egy hadsereg erejét sosem a benne lévő katonák száma, hanem a hite és felkészültsége határozza meg. A MOB minden segítséget megad a sportolóknak. Ezért is kértünk például szabadkártyát Nagy Tímea és Berki Krisztián számára, akik nem tudtak kvótát szerezni, de az olimpiára érem reményében utazhatnának. A szabadkártyájuk februárra dőlhet el. Nagy Tímea szereplésére nagyobb esély van, mert ő még a saját erejéből is kivívhatja a részvételt, Berki estében már kevesebb a remény.

Talmácsi előre tekint
Az olimpiai sportágak képviselői mellett egyetlen olyan magyar sportoló van, aki ugyan Pekingben biztosan nem vesz részt az ötkarikás játékokon, mégis egy ország kíváncsi arra, hogyan várja a következő szezont.

Talmácsi Gábor – motorversenyző (világbajnok)

Az új motorról túl sokat még nem tudok mondani. Az első próba rendben ment, ami kellett ahhoz, hogy jövőre jó legyen a motor, az eddigi teszteken viszont nem értem el kimagasló eredményeket. Most itthon pihenek családi körben nyugodtan, mert a motorozás mellett is sok elfoglaltságom volt, szóval van mit kipihennem, hogy aztán fejben is fel tudjak készülni a következő évre, mert hamarosan kezdődnek a tesztelések.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását