2024. április 19. - Emma

Egy év után évüljön el a BKV által kiszabott pótdíj

Jogszabály rendelkezzen arról, hogy a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) által kiszabott pótdíj egy év alatt évüljön el - többi között ezt tartalmazza az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) javaslata, amelyet szerdán juttatott el az MTI-nek.
2007. december 12. szerda 11:24 - Hírextra

Az egyesület szerint megkérdőjelezhető a BKV bírságbeszedési gyakorlatát. Ezért indokoltnak tartják, hogy a közúti közlekedésről szóló törvény mintájára jogszabály mondja ki: kiskorú esetén a fizetési felszólítást a BKV a szülőnek, gondviselőnek küldje meg.

Rögzítenék azt is, hogy a közlekedési vállalat a jogosulatlan utazás időpontjától számított 60 napos jogvesztő határidőn belül köteles legyen postára adni a díj- vagy pótdíjfizetési felszólítást.
"A díj- és a pótdíjfizetési kötelezettség egy év alatt évüljön el, késedelmi kamat rá ne legyen követelhető" - tartalmazza a javaslat.

Az egyesület közleményében kitér arra, hogy a közelmúltban több panasz is érkezett hozzájuk a BKV bírságbeszedési gyakorlata miatt.

Mint írják, a panaszok két csoportra oszthatók: az egyikben a fogyasztók azt kifogásolják, hogy amennyiben kiskorú a megbírságolt, a szülőt, gondviselőt a vállalat nem értesíti a szabálysértésről. Így előfordulhat, hogy a felnőtt gondviselő - aki a bírságot megfizetni lenne köteles - csak késve, vagy egyes esetekben egyáltalán nem értesül a történtekről.

A kifogások másik csoportja pedig arról számol be, hogy az ellenőrzéskor jeggyel nem rendelkező utasok több éves késéssel kapták meg a fizetési felszólítást, akkor már a kamatokkal növelt összegről.

Olyan eset is az OFE tudomására jutott, hogy a kiskorú szabálysértőnek - szintén több éves késéssel - akkor postázták a fizetési felszólítást, amikor már nagykorú lett - írják.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását