2024. április 24. - György

Az akasztófa árnyékában

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberjogi szervezet felszólította Kínát, hogy a pekingi olimpia előtt szüntesse be a halálbüntetést. Az ultimátum jól időzített: október 10-e a Halálbüntetés Elleni Világnap. E kapcsán érdemes megvizsgálni a legsúlyos
2007. október 10. szerda 11:57 - Constantinovits Milán

Golyó általi halál

Ma már meglehetősen kevés helyen alkalmazzák, főleg Thaiföldön, illetve Utah államban dívott (ez utóbbi helyen már beszüntették). Talán a legelhíresültebb agyonlövés a Ceausecu-házaspár kivégzése volt 1989-ben.


A jó öreg villamosszék

Amerikában még mindig használják a feszültség és az áramerősség megfelelő kombinációjával ölő szerkezetet, bár egyre többen tartják aggályosnak ezt a módszert, mivel az áldozat teste a procedúra közben, még a halál beállta előtt gyakran elszenesedik.


Az élet a legjobb méreg

Ma már csak az USA-ban és Kínában használt módszer az élet kioltására, melynek lényege, hogy az elítélt vérébe három adagban juttatják be a halálos mérgeket. Az első etap kómát idéz elő, a második az izomzatot bénítja le, a harmadik pedig a szív leállásával biztos halálhoz vezet. Az injekció ellenzői szerint viszont ez is egy embertelen módszer, hiszen a vizsgált esetek 90%-ban az elítéltek még a második adag közben is életben voltak, mert a törvényszéki orvosok rendszeresen alulkalibrálták a halálos dózist.



Gázkamra

Talán hihetetlennek tűnik, de még napjainkban is alkalmazzák a halálbüntetés eszközeként a gázkamrákat, igaz már csak Kínában és négy amerikai államban, többek között Kaliforniában is. A méreginjekció kegyetlen mechanizmusa miatt szorgalmazták ezt a fajta kivégzési módot, ám a gyakorlat azt mutatja, hogy az efféle halállal sújtott elítéltek is hosszú percekig szenvednek.



Utolsó szó

Október 10-e a Halálbüntetés Elleni Világnap. Érdemes legalább ekkor végiggondolni, hogy hol tart nyugati civilizációnk a halálbüntetés alkalmazásában. Tekintve a humánusabbnál humánusabbnak szánt kivégzési módokat, felmerül a kérdés: tényleg csak Kína nevezhető barbárnak?
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását