2024. április 25. - Márk

108.132 jelentkezés futott be az OFI-hoz

Az idei évben 108 ezer diák jelentkezett felsőoktatási intézményekbe; létszámában némileg csökkent a jelentkezők száma, de az oktatási tárca keddi közlése szerint öt százalékkal nőtt a beadott jelentkezések száma az előző évhez képest.
2007. április 10. kedd 18:25 - Hírextra
Az OFIK februári becsült adatai még arról szóltak, hogy mintegy 120 ezer jelentkezés futott be az idén. Az oktatási tárca közleménye szerint a február 15-i első határidő után a beérkezett postai küldemények és a hitelesített, valamint hitelesítésre váró elektronikus jelentkezések alapján, s a március 15-i várható jelentkezések figyelembe vételével "óvatos becslést közöltek" a jelentkezők számáról - írta magyarázatul a tárca.

Az összes felsőoktatásba jelentkező felvételi adatlapjának feldolgozása után lehetett megállapítani a tényleges létszámot, vagyis azt, hogy az Országos Felsőoktatási Információs Központhoz (OFIK) a két felvételi időszakban 108.132 jelentkező adta be papírjait - tette hozzá. A jelentkezések megoszlásáról a tárca közölte: nem csökkent az érdeklődés a felsőoktatási tanulmányok folytatása iránt: összességében mintegy 5 százalékkal nőtt - idén több mint 400 ezer - a beadott jelentkezések száma 2006-hoz viszonyítva. Ez azt jelenti, hogy a jelentkezők kihasználták a felvételi eljárásnak azt az újdonságát, hogy a felvételi eljárási díjért három szakra is lehetett jelentkezni. Egy jelentkező átlagosan közel négy jelentkezést adott be.

A felsőoktatási intézmények az alapképzések és az egységes, osztatlan képzések mellett 2007-ben már mintegy 20 mesterszakot is meghirdettek - agrár, bölcsészettudományi, informatikai, műszaki, nemzetvédelmi és katonai területen. Ezekre összesen mintegy 1.000 jelentkezés érkezett. Azokon a képzési területeken, ahol nincs mesterképzés, egyetemi szintű kiegészítő képzést hirdettek a felsőoktatási intézmények, és ezekre is közel hatezer jelentkezés futott be - olvasható az MTI-hez eljuttatott háttéranyagban.

2007-ben a felsőoktatási intézmények összesen 56 ezer államilag támogatott hallgatót vehetnek fel. Az összesített adatok azt mutatják, hogy az 56 ezer államilag támogatott helyre mintegy 84 ezer fő jelentkezett, ami a képzési területek, szakok többsége esetében már komoly versenyhelyzetet jelent. Jelentős növekedés tapasztalható az informatikai, műszaki és természettudományos területen az elmúlt évekhez viszonyítva, akár az elsőhelyes jelentkezést, akár az összes beadott jelentkezést nézve.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását