Macskaalom tudnivalók - milyen típusai ismertek, hogyan válasszunk?

A macskaalom létfontosságú minden cicagazdi otthonában. Ahhoz, hogy kiskedvencünk komfortosan érezze magát, a mi feladatunk, hogy a megfelelő környezetet megteremtsük, ehhez pedig hozzátartozik a minőségi alom és a kényelmes alomtálca is.

Miért nélkülözhetetlen a macskaalom?

A Grandopet.hu macskaalom kategóriájából különböző típusokat is beszerezhetünk. Alkalmazásának elsődleges célja, hogy semlegesítse a vizelet és az ürülék kellemetlen szagát, ezáltal higiénikus, tiszta környezetet biztosítson. A kedves kis szőrmókok nem csupán önmagukra, de a területükre is igényesek. A természetben is hasonlóképpen járnak el, keresnek egy nyugalmas helyszínt, olyat, ahol puhább a talaj és gond nélkül elvégezhetik a dolgukat. Ehhez hasonlóan az otthonunkban is meg kell teremtenünk kedvencünknek az ideális körülményeket. 

Nem mindegy azonban, hogy milyen alomtálcát választunk, lehetőleg állatunk igényeit is vegyük figyelembe. A legoptimálisabb egy peremes, nyitott változat, amely nagy méretű vagy egy billenőajtós kuckós box. Mindkettő előnyös, az előbbi esetében belátja a teret, így folyamatosan követheti az eseményeket, utóbbi használatánál viszont elvonulhat, mintha egy kellemes menedékhely lenne számára. 

A “szobatisztaságra” nevelésnél ügyeljünk arra, hogy ha véletlenül máshová végezné a dolgát, azt mihamarabb az almos tálcájába, cica wc-be tegyük. Ezáltal érezni fogja az illatát, s idővel megtanulja, hogy kizárólag az a “terület” az ő illemhelye, ahol az alomtálca is helyet kapott. 

Mit érdemes tudni a macskaalom típusairól? 

Bőséges a kínálat alomtípusok terén, eszerint elérhetők ásványi anyag, szilika, fa, papír és növényi alapú opciók. Léteznek csomósodó és nem csomósodó változatok az ásványi anyag függvényében. Például a bentonit a csomósodók táborába, míg a zeolit a nem csomósodók típusába sorolandó. 

A zeolit talán a legkelendőbb alomtípus, amely kiváló nedvszívó képességgel rendelkezik, emellett kellőképpen szagtalanít is. Fontos azonban kitérnünk az almok minőségére is, ugyanis a gyengébb minőségű termékek a magasabb portartalom révén irritációt válthatnak ki. 

A természetes eredetűek, amennyiben nem illatosítottak, nem tartalmaznak mesterséges adalékokat, azonban nagyobb kiszerelésben is elérhetők, viszont emiatt kevésbé hordozhatók. Választhatunk kisebb és nagyobb szemcsézettségű változatokból, a kisebbek jobban összeállnak, egyszerűbben is cserélhetők, ennek következtében költséghatékonyabbak, mivel csupán a “használt” részt kell eltávolítani, majd pótolni. 

Nyugalmas helyszín, komfortos illemhely

A cica számára rendkívül fontos, hogy igényeinek mindenben megfeleljen a kialakított kis almos hely. Lehetőleg csendes, kevésbé zsúfolt területet válasszunk erre a célra, ahol biztonságban végezheti a dolgát. Biztosítsunk olyan körülményeket, amely számunkra és bundás barátunknak is higiénikus és kényelmes.