2024. május 5. - Györgyi

A megszorítás-mániákusok bukása után a vízözön

Az ország rossz helyzetben van, szükség van a társadalom további hozzájárulására ahhoz, hogy kilábaljunk a bajból. Amikor majd kilábaltunk, többet fogunk adni – mondja Bajnai Gordon. Meg Gyurcsány is előtte. Meg Bokros és Horn. Meg Kádár.
2009. május 29. péntek 07:50 - Kőrösi Viktor Dávid
Bajnai Gordon miniszterelnökké választásakor óvatosan fogalmaztuk meg véleményünket, bizakodva abban, hogy szakít a gyurcsányi hagyományokkal, s a megszorításokon túl valami mást is kezdeni tud majd a Magyarországon kialakult gazdasági helyzettel. Óvatosan várakozó állásponton voltunk, reménykedve, hogy ha gazdasági miniszterként, azaz kevésbé szabad kézzel nem is sikerült keresztülvinnie azt, amit kell, miniszterelnökként megragadja a lehetőséget. Sajnos ez nem történt meg, s egyre kevésbé látszik az, hogy meg fog.

A rendszerváltás előtti bő egy évtized gazdaságpolitikai megszorításainak az alapvetése az volt, hogy mennyivel kevesebbet tud adni az állam. A rendszerváltás után a helyzet változott. Az Antall-kormány képtelen volt bármit is kezdeni a részben régi, részben újonnan felmerülő gazdasági problémákkal. Ezt tetőzendő, médiapolitika hiányában gyakorlatilag kódolva volt az 1994-es összeomlás. Horn Gyula kormányának másfél éves (gazdaságpolitikai) semmittevése után jött Bokros Lajos, akinek megszorító csomagja sokként érte az amúgy is sokkolt társadalmat. A Kádár-rendszer szociális nyugalmának összeomlása után sokan nem tudtak mit kezdeni azzal, hogy nincs államilag garantált létbiztonság (nem a szociális ellátórendszer „ingyenességéről” van szó – ténylegesen ugyebár nem ingyenes), s nincs útmutatás sem.

Az „őszödi beszéd” megtartásának harmadik évfordulója utáni napokban nyilatkozott az egyik napilapban Vitányi Iván, az MSZP jelenlegi, az MSZMP volt országgyűlési képviselője. Szerinte a magyar társadalom a Kádár-rendszerben beleszokott a „mucsaji luxusba”. Ha jobban megnézzük, MSZMP-s múltjával ebben a most oly "kritikus" Vitányi is nyakig sáros, ráadásul a magyar társadalom ma nincs abban a helyzetben, hogy hedonizmussal lehessen vádolni őt. Az átlagkereset 120 ezer forint, mindemellett a magyar társadalom hatalmas többsége 60-80 ezer forintból él. Ez nem luxus. Nem csak, hogy nem „mucsaji”, de semmilyen luxus, s enyhe – mondjuk finoman – cinikus arcátlanság luxust emlegetni.

Két erő harca

Két alapvetés áll szemben. Az egyik, hogy a magyarok fejezzék be a hedonizálást, s fizessenek, mert akkor sok pénze lesz az államnak. Ezzel csak egy baj van – s nem kell gazdasági szakembernek lenni ahhoz, hogy ezt megállapítsa valaki –, az, hogy az 1999-től 2004-2005-ig terjedő öt-hat éves időszakot leszámítva a rendszerváltás óta folyamatosan megszorításokat tapasztalunk, eredménye pedig nincs sok. A munkanélküliség növekszik, a vállalkozások mennek csődbe, Magyarországon egyszerűen kellemetlen élni, mert az áldozatvállalásoknak alig van eredményük.

Hitelválságban vesz fel Magyarország több mint 20 milliárd eurós hitelt, majd nem sokkal utána mégis azt halljuk, hogy további társadalmi áldozatvállalás szükségeltetik. Ezt nehezen lehet lenyeletni, még akkor is, ha adott esetben van racionális megoldás a döntések mögött.

A racionalitás mindenesetre nehezen megállapítható. Konzulátusokat zárnak be, s már arról folyik a diskurzus, hogy hat börtön működésének gazdaságosságát kell felülvizsgálni, aminek a vége a bezárás is lehet. A külképviseletek (amúgy nem túl magas) számának csökkentése aligha a racionalitás kategóriája, s akár egy börtön esetleges bezárása is maga lenne az őrültség, hiszen nem régen még pont arról szóltak a hírek, hogy nincs elég hely a bűnözőknek.

Mindemellett totálisan elsikkad az a tény, hogy a hazai munkaerő jóval több mint felét foglalkoztató kis- és középvállalkozások sorozatban mennek tönkre. A megszorításokkal megspórolt, valamint kölcsönökből felvett összegekből vállalkozás-fejlesztésre továbbra sem jut számottevő összeg, így pedig borzasztó nehéz lesz visszaállítani Magyarország gazdaságát a fejlődő pályára. Ráadásul az is vészjósló, hogy a gazdasági problémák nem a gazdasági világválság (világgazdasági válság) beköszöntével egyszerre érkeztek hozzánk, hanem tavaly ősz előtt már évek óta problémák voltak. A maastrichti kritériumokból sem azóta nem teljesít Magyarország egyet sem, amióta megérkezett a hozzánk a válság, hanem gyakorlatilag 2004-2005 óta.

Kényelmes helyzet, de baj

Most abban a kényelmes helyzetben van a kormányzat, hogy az átlagember lassan elfelejti a válságot megelőző időszakot, a bajokat pedig rá lehet kenni a válságra. Ez – s ez hangsúlyozandó – nem alaptalan, de nem is igaz teljes mértékig. A válság hatása tagadhatatlanul sokat rontott a magyar gazdaság álló-, és versenyképességén. A probléma az, hogy egy alapvetően rossz helyzetből lett még rosszabb. Amikor a hozzánk hasonló területi és népességi és infrastrukturális adottságokkal rendelkező Csehországban, a szomszédos Szlovákiában és Romániában 5-8 százalékos éves nemzeti össztermék-gyarapodást regisztráltak, nálunk ez a százalék már közelebb volt a nullához, mint az öthöz.

Ezek után kérdéses, hogy megéri-e tovább erőltetni azt a politikát, ami nyilvánvalóan nem működőképes. A megszorítás-fetisizmus, ugyanakkor nem csak arra jó, hogy kiábrándítja a kormányzópártból a szavazókat (ld. aktuális felmérések, [várhatóan:] EP-választások), de radikalizál is akkor, ha nincs megfelelő ellenzéki kontroll. A jelenlegi alkotmányos keretek között erre túl sok lehetőség nem is adatik. Ez azonban azokat, akik élete gyakorlatilag a csőd szélén van, vajmi kevéssé érdekli.

Egyre többször lehet találkozni az utcán sétálva olyan véleményekkel, amelyek a Kádár-rendszer korábbi előnyeit helyezik előtérbe. Az, hogy a társadalom az anyagi biztonságáért a szabadságának egy részét is hajlandó feladni, nem újdonság, azonban az igen, hogy erről a vezetők nem vesznek tudomást. A már említett interjújában Vitányi Iván arról is beszél, hogy Kádár János a társadalom eladósításának terhe mellett hozott létre egy viszonylagos jólétet. Ma, 2009-ben annak a széles körű jólétnek nyoma nincs, ráadásul az elmúlt 7 évben sokszorosával nőtt az ország eladósodottsága, mint Kádár 30 éve alatt. Ezek után milyen érv szól a jelenlegi rendszer mellett?

Nyilván: a szabad döntés, tessék másra szavazni, sőt, azt is hallottuk már, hogy "el lehet innen menni". A jelenlegi rendszernek nem az a baja, hogy demokrácia, hanem az, hogy egy borzasztóan működtetett demokrácia, olyan irracionális kormányzati döntésekkel, amelyek mellé téve a puha kádári diktatúrát, az utóbbi a mennybe megy.

És ha egy diktatúra vonzóbb, mint a demokrácia, az nagy baj. És nem a társadalom baja.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

heimsharp
2009. május 29. 14:18
Én drukkolok hogy a fidesz gyözzön jövöre met azok az emberek akik még elhiszik amit ez a társaság mond megérdemlik.hogy megtudják a magyarok istenét, engem már nem érint .Ugylátszik már elfelejtették,azt a sok galádságot amit uralkodásuk alatt elkővettek,KAYA, JOZIP, EZÜSTHAJÓ, HAPPY-END BÁNYA SZINHÁZ NYUGDIJ CSÖKKENTÉS MAGÁN REPÜLŐ BÉBI SZYTTERNEK ÁLLAMI KOCSI ORBÁNNAK 9-KOCSI,SZÖLÖ,BELÉPTETŐ RENDSZER 5-MILLIÁRDÉR ( OTT ROHAD) REKLÁMOK 4-MILLIÁRDÉR (IGAZ VOLT PÉNZ )CSALÁDI POTLÉK NEM EMELÉSE, CSALÁDI ADOKEDVEZMÉNY A GAZDAGOKNAK,MÁSOLT KORONA USZTATÁS, igaz nem büntették őket mert volt ügyészségük biráik mindenhová benyomták saját embereiketazok tisztára sikálták öket, ezek már a mult ki emlékszik rá?De az a sok ocsmányság ami ki jött 6-év alatt a szájukon az elmebetegségtől a legaljasabb szavakig,az embereket gyerekeiket meggyalázták családjaikat zavargatták, ezt nem volna szabad elfelejteni,mert hátha a rájuk szavazokkal is elkövetik mert a hatalomra éhesen minden megtőrténik De magyarország lakoi megédemlik ha a fideszre szavaznak,ha ájultan éltetik viktort és nem veszik észre milyen ember ,
csakegycsaj
2009. május 29. 10:47
Rohadjon meg az egész lopó, csaló, embersanyargató szoci banda!
sentinel216
2009. május 29. 09:16
"Jó a cikk." Tudományosan alátámasztott sírás - rívás. Csakhogy a konklúzió hiányos. Mi legyen a hogyantovábbal? Ha sem Kádár, sem Horn, sem Gyurcsány, de még Bajnai sem, akkor ki a jövő embere? Ki ad biztonságot, jólétet, ki hozza el a kánaánt a sokat szenvedett embereknek? Kilóg a lóláb bértollnok úr! Reménykedjünk, hogy a kollégiumi padból rögtön a politikába pottyant, évekig hallgató, vagy utcasarkon, külföldön okosakat mondó, hazánkat vezetőinek mocskolásával lejárató, parlamentben hallgató ember lesz a megváltó? Vajon az évek során kijárta már az élet iskoláját, vagy csak a ködös mítoszra, a változást óhajtók álomképére építve venné át a kormányrudat? És akkor mi lesz? A nemzetközi banki - gazdasági válságot ő sem tudja egy csettintéssel megállítani! Úgyhogy ne keseregjünk itt mindenféle tudományos szócsavarásokkal, hanem mondjuk ki, megszorítások nélkül nem fog menni! Jómagam sem értek egyet a jelenlegi politikusokkal, de a cikkben nem kaptam választ a megoldásra.Csak a kilátástalanságot gerjeszti. Vagy mindenki találjon vémérséklete szerinti megoldást?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását