2024. május 18. - Erik, Alexandra

Kétharmad vagy nem kétharmad? - ez itt a kérdés

Sötét jövő van kibontakozóban. Ha a Fidesz kétharmados győzelme lesz a politikai közbeszéd tárgya, készüljünk a legrosszabbakra – minden oldalról.
2009. május 20. szerda 07:49 - Pénzes Dávid
Egyre többet hallani a kétharmados Fidesz többségről a jövendő Parlamentben. Meg arról, hogy most be kellene szarnunk, mert jön Orbán, a diktátor és majd jól tönkretesz mindent. Legalábbis mintha ezzel a gondolattal próbálna ellen-kampányolni az MSZP. Igaz, a Fidesz se kutya, hiszen ők meg nagy pöffeszkedésükben folyton a kétharmados győzelem képével próbálnak minél több választót magukhoz csalogatni. Ezzel kapcsolatban muszáj néhány tévképzetet sebtében szétoszlatni, mert különben úgy meg leszünk vezetve, mint az ember, aki a dombra ment fel, de a hegyről jött le.

Nem az ördög


Orbán Viktor
"Prüszkölnek a gondolattól a túloldalon, pedig ők is tudhatnák, hogy a stabil többség nem ördögtől való dolog, hiszen a baloldal kétharmados többséggel rendelkezett 1994 és 1998 között, s miért lenne baj, ha olykor a jobboldal is kapna ilyen lehetőséget. (…) Ha megkapjuk a kétharmadot, azt a demokrácia és a köztársaság erősítésére használjuk.”
Egyrészt nem kell beijedni, bármennyire is utálja a szavazó Orbánt, bármennyire is elege van az arcából, az agresszivitásából, a demagógiájából, nem maga az ördög. De mégha az is lenne, annál jobban nem tudja tönkrevágni az országot, mint amennyire Gyurcsányéknak hosszú évek kemény munkájával sikerült. Minden cinizmust félretéve: innen már nincs lejjebb.

A másik rendkívül fontos dolog: el kell fogadni, hogy a Fidesz úgy döntött, Orbán Viktort indítja miniszterelnöknek. Igaz, ennél sokkal valószínűbb, hogy Orbán Viktor döntött úgy, hogy Orbán Viktort indítja miniszterelnöknek. De a végeredmény tekintetében ez lényegtelen apróság. A közvélemény-kutatások világosan megmondják, csak a csoda menthetné meg az MSZP-t a bukástól, azaz bele kell törődnünk: Fidesz kormányra kell készüljünk.

Más a lényeg itt

A kétharmados többség valóban izgalmas kérdés. Ám a baloldali politikusoknak nem azért kell félnie tőle, amiről most beszélnek - hogy akkor Orbán átírná az alkotmányt és a saját fejére tenné a koronát. Ez még utópiának is gyengécske. A gubanc két másik dolog lehet.

Az egyik, hogy a Fidesz kinevez egy „Keller László kettőt” és nekimegy a mostani hatalomgyakorlóknak, minden apró ügyet felkutat, és elszámoltatja az ország tönkretevőit. Ez nem lenne lovagias – legalábbis úgy nem, ahogyan most halljuk tőlük. Mert ez megfélemlítés, ennek az országnak pedig néhány évszázadra már elege van a megfélemlítésekből.

Persze kétségtelenül utána lehet menni annak, hogy ki mennyit lopott, hogy az a kb. hétezer milliárd forintnyi hitel, amit a Medgyessy-Gyurcsány kormányok felvettek, hova tűnt? De ezt nem akkor felhajtással kellene csinálni, hogy lassan az is rettegjen, akinek tényleg nincs mitől.

A másik nagy probléma akkor következhet be, ha Orbánék jól fogják használni a többséget. Ha a kétharmaddal úgy tudják megváltoztatni a már évek óta megváltoztatásra váró területeket (önkormányzatok, egészségügy, oktatás, választási rendszer és az Országgyűlés létszáma stb.) hogy azok érezhetően előnyére válnak az országnak, és versenyképesebb lesz tőle hazánk. Ez esetben ugyanis kiderül, jobban értenek a kormányzáshoz mint az MSZP, és az majd futhat a következő választás után is.

Óvatosan MSZP!

Navracsics Tibor
„A Fidesz olyan alkotmánymódosításokra gondol, amelyekre az előző és a mostani ciklusban tett javaslatot. Mind a kisebb parlament létrehozása, mind a Költségvetési Tanács jogkörének erősítése ebbe az irányba mutat.” Szerinte "nagyon korai" lenne nyilatkozni, hogy ezen kívül milyen új alkotmánymódosításokra készülnek.
Az MSZP jelenleg rendkívül nehéz helyzetben van. Ám ez nem jelenti azt, hogy olyan aljas trükköket kell alkalmazni a hatalom megtartására, mint amit Gyurcsány alkalmazott. Nem szabad elkezdeni egy ellen-kampányt a kétharmadra építve. Éppen azért, mert akkor az MSZP lényege szűnne meg. Hiszen ne feledjük, ők voltak azok, akik először mondták, össze kell fogni, kiegyezés kell, meg Nemzeti Csúcs, mert a helyzet ezt követeli meg. Ebben igazuk volt.

A kétharmaddal való riogatás viszont éppen ennek ellenkezőjét mutatná. Azt jelezné, ők sem jobbak a Fidesz ellenzéki politizálásánál – annak pedig sok hozanatja nem volt, inkább csak ártott az országnak. Végzetes hiba lenne az ország sorsára nézve, ha az MSZP ott folytatná majd ellenzéki szerepben, ahol a Fidesz abbahagyta.

A jövőre koncentrálva

Az MSZP elemi érdeke, hogy már most elkezdje felépíteni saját magát, hogy megpróbálja meggyőzni az embereket arról, vannak neki olyan szakértői és politikusai is, akik képesek konstruktív vitákban meggyőzni a másik félt. És akik a 2014-es választáson kormányzóképesek. Ki kell tudjon állítani olyan embereket, akik nem használódtak el, akik frissek és a modern szociáldemokráciát képviselik. Ilyet jelenleg elvétve sem találni.

Mindezek függvényében belátható, hogy a kétharmad kérdését nem szabad egyik félnek sem az országgyűlési választás kampányának fő témájává tenni, mert ezzel az amúgy is lejáratott politika még inkább hitelét veszti és marad az acsarkodás meg a gyűlölet.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

bagi
2009. május 20. 12:45
Hát Honfitársaim! Az itt leírtak tökéletesen visszaadják a mai magyar politikai zártosztály múltját, jelenét és jövőjét. Ahogy mindkét oldal prominenseit ismerem, ebből tartós kilábalás és fejlődés aligha lesz - hiszen sem a politikusokat, sem a magyarok többségének gondolkodását, egymás elleni zsigeri utálkozását nem lehet megváltoztatni. Ha az agyakban nem történik tisztulás, az országban hogyan is történhetne csoda...?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását