Kormány- és rendszerellenes tüntetés lesz a Hősök terén pénteken

Rendezvény miatt lezárják a Hősök terét, a Kós Károly sétányt és az Állatkerti körutat pénteken 18 órától várhatóan 19.30-ig, a résztvevők létszámától függően szakaszosan lezárhatják a Dózsa György utat és az Andrássy utat is - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-vel.

Már több mint 100 közéleti szereplő csatlakozott a péntek esti Hősök terei tüntetéshez. Az influenszerek által a bicskei igazgatóhelyettes kegyelmi ügye miatt szervezett, "Odakinn most szörnyek járnak" nevet viselő megmozdulásra több ezer embert várnak. Osváth Zsolt az RTL Híradónak azt mondta: izgulnak, mert nem számítottak ilyen nagy érdeklődésre, a közéleti támogatók széles spektrumából pedig szerinte az látszik, hogy a gyermekvédelem ügye pártokon felül áll.

A főszervező Pottondy Edina elmondta a 444-nek, hogy még soha nem szervezett tüntetést, és őt is megdöbbentette a nagy érdeklődés. A tüntetést az áldozatokért, a gyermekekért, az egészséges társadalomért hirdették meg a Novák Katalin köztársasági elnököt és Varga Judit fideszes politikust elsöprő kegyelmi ügy után. Pottyondyék felvették a kapcsolatot a gyermekotthonok érintettjeivel, abúzusok áldozataival, és olyan üzeneteket kaptak, hogy „olvasni is fájdalmas volt”. A tehetetlenség érzése volt bennük a legerősebb.

„Tudom, hogy hatalmas az apátia az országban, leválthatatlannak tűnik ez a családi részvénytársaság, de ha nem csinálunk semmit, az biztos nem segít. Hogy miért nem érdemes cselekedni, arra ezer érvet fel lehet hozni, hogy miért érdemes, arra csak egyet: ez a mi hazánk, itt szeretnénk élni, felnevelni a gyerekeinket, nem akarjuk elfogadni, hogy másodrendű állampolgárok vagyunk” – nyilatkozta a 444-nek.

Az MTI ennyit közölt az eseményről:

A Dózsa György út lezárása esetén a 20E autóbusz módosított útvonalon jár: nem érinti a Hősök tere megállót, helyette a 70-es trolibusz Olof Palme sétány és a 901-es busz Kacsóh Pongrác út megállóiban áll meg.
    
A 30-as, 30A, a 75-ös, 79-es és a 230-as járatok a Hermina út felé terelve közlekednek: a Hősök tere, a Benczúr utca és a Damjanich utca-Dózsa György út megállók helyett a 70-es és a 72-es trolibuszok érintett megállóiban állnak meg - tették hozzá.
    
Közölték azt is, hogy az Andrássy út lezárása esetén a 105-ös és a 210-es autóbusz a Bajza utca és a Hősök tere helyett a 72-es trolibusz Bajza utca-Rippl Rónai utca és a Honvédkórház megállóiban áll meg.
 
A tüntetéshez csatlakozó hrességek:

 

Forrás: MTI/RTL