Útmutató a fűnyíró traktorok használatához

A sarlótól a kézi kaszán át jutunk el a fűszegélyvágóig, fűkaszákig. A fűnyírás tevékenysége nagyon széles skálán mozog.fűnyírókig, majd a „szakma csúcsához”, a fűnyíró traktorhoz. Nézzük, mit kell tudni egy fűnyíró traktor használatáról!

A fűnyíró traktor akkor lehet igazán jó választás, ha kényelmesen és hatékonyan akarunk nagyobb területtel megbirkózni, és ha akarjuk, a füvet sem kell külön gyűjtögetnünk. Még egy focipálya méretű területtel is könnyedén és gyorsan elbánhatunk, sőt, David Lynch: The straight story (Az igaz történet) című, 1999-es filmje után szabadon akár Európát is beutazhatjuk egy fűnyíró traktorral, ha igazán rá vagyunk szorulva. De vissza a fő funkcióhoz! 

Milyen terepre milyen traktor való?

Az úgynevezett szóró olajozású gépek nem arra lettek kitalálva, hogy fel-s-alá, dombokon, völgyeken jól működjenek. Ha ilyen, lejtős-emelkedős vidéken tervezünk füvet nyírni, figyeljünk arra, hogy nyomó olajozású motoros fűnyíró traktort szerezzünk be.

Mekkora teljesítmény mekkora területre?

Egy 6,5 lóerős fűnyíró traktornál az ajánlott terület az 1500 – 2000 négyzetméter, ilyen területen nincs szükség egy erősebb (és jóval drágább) modell beszerzésére. Ha azonban 4000 négyzetméteren vágnánk füvet, érdemes 13 lóerő körül gondolkodni.

A sebesség nyilvánvalóan függ a teljesítménytől, hiszen ettől lesz gyorsabb a traktor. Azonban egy másik nagyon fontos szám, amire érdemes figyelni, az a vágási szélesség. Egy 1 méter szélesen vágó gép több mint másfélszer olyan gyorsan dolgozik majd, mint egy 61 cm-es.

Milyen magasságú fűvel bír el egy traktor?

Több fontos szempontot is figyelembe kell venni egy fűnyíró traktor használatánál. Mielőtt megvesszük a számunkra leginkább megfelelő darabot, győződjünk meg róla, hogy tényleg arra van szükségünk, amit választunk. A személyzet vagy webshop esetén az ügyfélszolgálat nagyon nagy segítség lehet.

Miután megvettük és beüzemeltük a gépet, figyeljünk oda arra, hogy egy fűnyíró traktor nem gazvágó. Hiába kényelmesebb és fényévekkel gyorsabb, ugyanarra való, mint egy hagyományos fűnyíró: hasonló magasságú fű vágására. Ez azt jelenti, hogy ne engedjük rá a traktort a túl magasra nőtt fűre, mert könnyen kárt tehetnek a gépben. Egészen pontosan azért, mert a túl magas gaz megakasztja a vágókéseket, de a motor ugyanazon a fordulatszámon fut, mint előtte, emiatt a kések mozgatásáért felelős ékszíjak nem fognak megfelelően mozogni, így egyre inkább túlmelegszik a traktor. A vágókések megállásakor pedig rögtön új hajtószíjra van szükség. Ez pedig nem csak extra költség, de extra munka is…

De ha mégis nagyon magas füvet kellene vágni, a vágómagasságot a maximumra lehet állítani, majd a traktorral a lehető leglassabban mozogni. Így a kockázat rendkívül lecsökken.