Erősödik a MOL

Az S&P Global Ratings stabilról pozitívra módosította a Mol hitelminősítéséhez kapcsolódó kilátást, egyben megerősítette a Mol jelenlegi, BBB- hosszú lejáratú adósság-besorolását - közölte a társaság kedden a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

 

A közlemény szerint a pozitív kilátás azt jelzi, hogy Mol hétfőn bejelentett részesedésszerzése az azerbajdzsáni ACG olajmezőben és a BTC kőolajvezetékben erősíti a cég üzleti profilját annak ellenére is, hogy nő az adósságállománya.

A magyar olajtársaság hétfőn közölte, hogy 9,57 százalékos részesedést vásárolt az azerbajdzsáni ACG olajmezőben és 8,9 százalékos részesedést a BTC (Baku-Tbiliszi-Ceyhan) olajvezetékben. A Chevronnal kötött megállapodás értéke 1,57 milliárd dollár, amelyet a Mol a rendelkezésére álló likvid forrásokból finanszíroz. A világszínvonalú olajmező megszerzése napi 20 000 hordóval járul hozzá a Mol-csoport éves szénhidrogén-termeléséhez a következő években, és jelentősen növeli a Mol bizonyított és valószínűsíthető olajkészletét - írták.

A Mol-részvény kedden 3042 forinton zárt a Budapest Értéktőzsdén, 1,26 százalékkal erősödött.
Forrás: MTI