Colin Powell: romokban az amerikai külpolitika

Colin Powell, a Bush-kormányzat volt külügyminisztere a republikánus politikusokat ostorozta egy ohiói rendezvényen , mert szerinte nem állnak ellen Donald Trump elnöknek.

 

Az egykori külügyminiszter, aki négycsillagos tábornok, és az Egyesült Államokban nagy tekintélynek örvendő politikus, pár nappal ezelőtt egy ohiói alapítványi rendezvényen mondott beszédet, az erről készült videó azonban csak most látott napvilágot.

"A Republikánus Pártnak erőt kell vennie magán" - fogalmazott a volt külügyminiszter. Kifejtette: úgy látja, hogy republikánus vezetők és kongresszusi politikusok "visszafogják magukat, mert meg vannak rémülve attól, hogy mi történik velük, ha beszélni kezdenek". "Az én időmben az még úgy volt, hogy valamelyikünk odament az elnökhöz és azt mondta neki: elnök úr, ezt elszúrta, tehát nekünk ezt most ki kell javítanunk" - mondta Powell. Megjegyezte, hogy most ez nem így van, és konkrétumként említette, hogy a kormányzat például utasítást ad a kereskedelmi minisztériumnak, hogy támogassa Trump téves megállapításait.

"Ennek az országnak nem így kell működnie, és a kongresszus azon intézmények egyike, amelynek tennie kellene valamit ez ügyben" - szögezte le.

Powell szerint a jelenlegi amerikai külpolitika "romokban hever".

Elítélően szólt a Republikánus Párt szerinte bénult viselkedéséről, arról, hogy - ahogyan fogalmazott: - "bénán reagál" Trump cselekedeteire, az elnök viselkedésére és az alkotmányos felmentését (impeachment) megelőző képviselőházi bizottsági vizsgálatokra. Szerinte a republikánus törvényhozók a saját politikai jövőjüket féltik.

Colin Powell hangsúlyozta: az amerikai alkotmány azzal kezdődik, hogy "mi, az emberek" és nem azzal, hogy "én, az elnök".
Forrás: MTI