Harmadszor győzött Magyarország legjobb kamionsofőrje

Hetedik alkalommal rendezte meg a NiT Hungary az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottságával közösen az „5 tengelyen – biztos kézzel” vezetéstechnikai és közlekedésbiztonsági versenyt szeptember 28-án a zsámbéki drivingcampen. A gyakorlópályán a közel félezres mezőny tíz legjobbja mérhette össze a tudását. Az izgalmas versenyen idén Könczöl András nyerte el Magyarország legjobb kamionsofőrje címet.

 
A verseny megnyitóján Dr. Halmosi Zsolt, rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes, az ORFK-OBB elnöke kiemelte: „az Európai Unió célja, hogy területén 2050-re egyetlen ember se haljon meg közúti baleset következtében. A közlekedésbiztonság fejlesztésében kiemelten fontos partner a NiT Hungary, és az általuk képviselt vállalkozások, hiszen azok a kamionsofőrök, akik ezeket a járműveket vezetik naponta hozzájárulnak ehhez a törekvéshez. Ez a verseny is egyértelműen azt a célt szolgálja, hogy a biztonságos közúti közlekedésre és a fuvarozó szakmára is felhívja a figyelmet.” Ennek érdekében idén az ország legjobb kamionsofőrje címmel járó díjat 2 millió forintra emelték, de az elnök úr ígéretet tett arra is, hogy 7 év múlva ismételten megduplázzák a díj összegét.

A döntőbe jutott versenyzők – Bogya Zoltán, Könczöl András, Kuslics Péter, Nagy Krisztián, Nagy Lajos, Pethe Miklós, Pető György, Pilisi Róbert, Rácz Imre, Szalai Gábor – gyakorlati tudásukat bizonyítva komplex feladatot, vezetéstechnikai és vészhelyzet-elhárítási gyakorlatsort hajtottak végre. Közülük végül Könczöl András bizonyult hazánk legjobbjának, és vehette át a „Best Truck Driver Hungary” cím mellett a 2 millió forintos elismerést, és mivel 2013-ban és 2016-ban is győzött a versenyen a Magyarország legjobb örökös kamionsofőrje címet is megkapta.




Dr. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár a díjátadón elmondta: „a közlekedésbiztonság legfontosabb tényezői a megfelelő infrastruktúra és járművek, a változásokat lekövető szabályozás, ám a legfontosabb mégis az ember. Közülük pedig kiemelkednek a kamionsofőrök, akiknek uralni kell a járművüket, és a közlekedési helyzetekben a legmegfelelőbb döntéseket kell meghozniuk.”

A Magyar Autóklub különdíjat ajánlott fel a legjobb elméleti tudással rendelkező versenyző, Könczöl András részére. A Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa részéről pedig Dr. Hatala József különdíjat adott át Nagy Krisztiánnak, a legfiatalabb döntőbe jutott versenyzőnek.

Az „5 tengelyen – biztos kézzel” célja a sofőrök munkájának elismerése, a közúti partnerség erősítése és a hivatás népszerűsítése. A programot ingyenes családi nap egészítette ki, ahol a gyerekek interaktív közlekedésbiztonsági programokon sajátíthatták el a helyes közlekedés szabályait.