Szijjártó szerint a magyar gazdaság a legfejlődőbb

A magyar gazdaság növekedési üteme ma a legnagyobb az Európai Unióban - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Claessens cégcsoport érdekeltségébe tartozó TBZ Táp Kft. 3,1 milliárd forintból épülő takarmánygyártó üzemének bokrétaavatóján a Somogy megyei Böhönye-Terebezdpusztán hétfőn.

 

Szijjártó Péter emlékeztetett rá: Magyarország 2010-ben még a csőd szélén egyensúlyozott, de az 5,1 százalékos gazdasági növekedéssel Európa-bajnoknak tekinthető, ilyen bővülést más uniós tagország nem tud felmutatni. Hozzátette, ráadásul Magyarország elért oda, hogy néhány lépésre van a teljes foglalkoztatottságtól, s a világ országai közül a 34. legjobb exportteljesítményt nyújtja annak ellenére, hogy lakosságszámát tekintve a 92. helyen áll.

Mindezt az ország eladósodása nélkül, sőt, a államadósság folyamatos csökkenése mellett sikerült elérni - fogalmazott.

Úgy vélte: a fejlődés értékét növeli, hogy arra a világgazdaság "turbulens időszakában" került sor, amely óriási hatással van az olyan kicsi, nyitott gazdaságokra, mint a magyar.

Szijjártó Péter szólt arról is, hogy a megerősödött Közép-Európai térségbe tartozó Magyarországnak megváltozott a súlya az európai gazdaságban, kulcsszerepe van az unió versenyképességének jövőbeni alakításában. Példaként hozta fel, hogy a visegrádi országok - amelyek közé Magyarország is tartozik - tavaly 74 százalékkal nagyobb kereskedelmi forgalmat bonyolítottak le Németországgal, mint Franciaország.

A sikerekhez szükség volt a magyar emberek, a magyar vállalatok kiváló teljesítményére, a kormányzat gazdaságpolitikájára, aminek köszönhetően ma Magyarországon vannak a legalacsonyabb adóráták az unióban - hangsúlyozta. Kiemelte, a kormány elkötelezett a munkára rakódó adóterhek további csökkentésében.

A külgazdasági és külügyminiszter Somogyról elmondta, hogy a megyében működő vállalatok az első negyedévben 20 milliárd forint új beruházást valósítottak meg, 50 százalékkal többet, mint az elmúlt év hasonló időszakában. Ez a duplája az országos beruházási növekedés ütemének.

Az ipari teljesítmény 4,2 százalékkal nőtt, a munkanélküliség a harmadára esett vissza a megyében, így Somogy jelentős szerepet játszott a magyar gazdaság kiváló eredményeinek elérésében - fogalmazott.

Szijjártó Péter kitért rá: Magyarország az elmúlt években sikeres újraiparosítási politikát folytatott, ezzel együtt megmaradt a mezőgazdaság stratégiai szerepe.

Az agráriumban és az élelmiszeriparban meghatározó az innováció, csak az új technológiákat kidolgozó és alkalmazó vállalatok lehetnek sikeresek - jelentette ki.
Zsoldos Márta Piroska, Böhönye független polgármestere elmondta, Somogy területének 82 százaléka termőföld, a mezőgazdaságból több mint 50 ezren élnek. Jelezte, Böhönye területének 90 százaléka termőföld, az agráriumban 250-en dolgoznak, a mezőgazdasági vállalkozások a település legnagyobb adófizetői közé tartoznak.

A növénytermesztésben az önkormányzat is részt vállal, a helyben megtermelt zöldséget a gyermekélelmezésben használják fel, a többletet a lakosságnak értékesítik - fűzte hozzá.

Claessens Peter, a cégcsoport egyik tulajdonosa az MTI-nek elmondta, hogy az 1,24 milliárd forint kormányzati támogatással jövő nyárra felépülő takarmánygyártó üzem kapacitása évi 100 ezer tonna lesz, amelynek nagy részét saját állataik neveléséhez használják fel. A fejlesztéssel alkalmazottaik száma 250-ről 300-ra nő.

Közölte, a beruházás egyedülálló Magyarországon, a technológia ugyanis lehetővé teszi a nyers kukorica feldolgozását, ezzel jelentős energia-megtakarítását érnek el, és csökken a cég ökológiai lábnyoma is.

A belga származású Claessens család negyedszázada vásárolta meg a Dél-Somogyi Állami Gazdaság utódcégét. A család tagjai magyar állampolgárságot kaptak, cégcsoportjuk Somogy legnagyobb állattartójává vált, szarvasmarha-tartással, tejtermeléssel, sertéstenyésztéssel és -hízlalással, növénytermesztéssel foglalkozik.

Claessens Peter közölte, hogy több mint 2 ezer tehenük van, tejtermelésük idén 22 millió liter lesz, tenyészkoca-állományuk 8500 egyedből áll, az állatok évente 350 ezer malacot hoznak világra. Ezek felét a saját hízlaldájukban nevelik fel, a többi magyar gazdákhoz kerül. Az állatok etetéséhez szükséges takarmányt saját szántóföldjükön termelik és környékbeli gazdáktól vásárolják.

A cégcsoporthoz tartozó Claessens Kft., Agrár Kft. és Csicsó Pig Kft. tavaly összesen mintegy 10 milliárd forint árbevételt ért el, ami az idén várhatóan 13-15 milliárd forint között lesz.
Forrás: MTI