Jön az autósport olimpia

A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) kiírta a pályázatot a hazai versenyzők részére a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) által indított és először október 31. és november 3. között a Róma közelében található Vallelunga versenypályán sorra kerülő Motorsport Games (motorsport játékok) elnevezésű "autósport olimpián" történő részvételre.

 

Az eseményen a pilótákból álló válogatottak mérik össze tudásukat, a magyar csapatba az MNASZ elnökségének döntése értelmében pályázati úton jelentkezhetnek a versenyzők.

A pályázati kiírás szerint túraautóban, Forma-4-ben, valamint driftben egy-egy, gokart szlalomban és szimulátorban pedig két-két hazai pilóta utazhat majd Vallelungába. A nevezés és a részvétel költségeit a magyar kormány támogatásával az MNASZ állja.

"Az, hogy lehetőség nyílt a magyar autósport-válogatott létrehozására és hazánk nemzetközi képviseletére a nemzeti lobogónk alatt egy csapatként, valódi mérföldkő az autósport történetében" - mondta az MTI-nek Oláh Gyárfás, az MNASZ elnöke, a FIA motorsport világtanács üléseinek magyar résztvevője. A világtanács még júniusban, Párizsban döntött a Motorsport Games elindításáról, és az eseményt a tervek szerint évente egyszer, mindig más helyszínen rendezik majd meg.

"Az elsők közt lehettem, aki tudomást szerzett a Motorsport Games létrehozásáról és már akkor eldöntöttem, mindent megteszek, hogy a magyar versenyzők ott legyenek a római megnyitó ünnepségen. Az elmúlt évek számos sportsikere után ezúton is készen állunk autósport-történelmet írni, a magyar válogatott vallelungai szereplése ugyanis újabb jelentős sportdiplomáciai siker is lehet" - tette hozzá Oláh Gyárfás. Hangsúlyozta: a Motorsport Games jelentős mértékben hozzájárul az utánpótlás-neveléshez, mert "bekerülni a magyar válogatottba, minden fiatal versenyző álma".

A tervezett program szerint az első "autósport olimpián" az ötkarikás játékokhoz hasonlóan nyitóünnepségre is sor kerül majd, a szabadedzéseket, időmérő edzéseket és futamokat pedig november 1-3-án rendezik meg minden kategóriában.

A magyar versenyzők az auto-sport.hu weboldalról letölthető pályázati űrlap kitöltésével és elektronikus úton történő beküldésével jelentkezhetnek szeptember 11-ig.
Forrás: MTI