A jó tetőszigetelés ismérvei

A tetőszigetelés két ok miatt is nagyon fontos. A fűtött levegő mindig felfelé száll a házban, így a meleg a téli időszakban a padlástéren és a tetőn keresztül könnyen meg tud szökni. Másrészt egy tökéletesen szigetelt tető olyan természeti tényezőkkel szemben is védelmet biztosít, mint például az eső és a szél.

 
Ha új épületről van szó, ma már elvárás a megfelelő tetőszigetelés kialakítása, de a régi házak esetében még nem mindig gondoltak erre. Általában a felújítási munkálatok során derül fény a hiányosságokra. A korszerűsítésre azonban mindenképpen érdemes pénzt és energiát áldozni, hiszen később minden befektetés sokszorosan megtérül majd.

A tetőtér szigetelésére többféle módszer is létezik. A következőkben ezeket mutatjuk be.

A padlásfödém szigetelése

Ez a megoldás elősorban akkor javasolt, ha a családi ház padlástere nincs beépítve. Ha a tetőtér egyáltalán nincs használatban, elegendő egy „nem járható” szigetelés alkalmazása. Ilyenkor a szigetelő anyagot 20-30 cm vastagságban, lehetőleg két rétegben kell a padlás járófelületén elhelyezni. A hőszigetelő képesség fokozása érdekében alulra párazáró, felülre pedig páraáteresztő fólia is rakható.



Ha a padlástér tárolóhelyiség is egyben, olyan járható hőszigetelőt kell választani, mint például az üveggyapot vagy a kőzetgyapot. Ugyanakkor egyre elterjedtebb az úgynevezett ESP 100-as hungarocell alapú járólap használata is. Ez nem csak szigetel, de a felületének köszönhetően egyszerűen lehet rajta közlekedni is.

Lehetőségek a beépített tetőtér szigetelésére


Lakótérként használt padlásnál háromféle megoldás jöhet szóba: a szarufák közötti, alatti és feletti szigetelés. Természetesen ezek akár egymással is kombinálhatók a még tökéletesebb szigetelés érdekében.

Ha a szarufákról van szó, egy dolgot mindenképpen érdemes tisztázni. A szigetelő anyagokhoz képest a fa kevésbé hőtartó, ebből adódóan minden egyes szarufa egyfajta hőhidat eredményez, amelyen keresztül a fűtött levegő megszökhet. Ezért fontos, hogy ezek a részek megfelelően legyenek szigetelve. Télen rengeteg pénzt meg lehet spórolni azzal, ha a magastető hőmegtartása megfelelő. Sokszor elegendő a szarufák alatt és azok között elhelyezni a szigetelőanyagot, de szélsőségesebb esetekben a szarufák feletti részt is szigetelni kell.

Tetőfólia használata

Ha a tető nincs megfelelően védve, akkor az esővíz könnyen beszivároghat a belső szerkezetébe. Mindez kiküszöbölhető a szigetelés felé helyezett, alulról páraáteresztő, felülről pedig vízzáró tetőfólia használatával. Ez egy olyan anyag, amely biztonságosan elvezeti a nedvességet, megvédve attól a tető fontosabb részeit.

Mire kell figyelni a hőszigetelés közben?

A hőszigetelés megtervezése során gondolni kell a ház szellőztetésére is. Olyan levegőztető rendszert kell kiépíteni, amely megfelelően eltávolítja a lakótérben felgyűlt párát. Máskülönben a pára nedvesség formájában kicsapódhat és ez előbb-utóbb penészesedéhez vezethet.

Jól látszik tehát, hogy a tetőszigetelés is egy olyan téma, ahol érdemes szakembert hívni. A felfogadásával elkerülhetők a bosszúságok, a jól elkészített szigetelés pedig már rövidtávon is visszahozhatja az árát.

Forrás: http://www.fujhatoszigeteles.hu