Fogápolási tippek az egészséges és szép mosolyért

Ki ne vágyna hóhefér fogakra és szép mosolyra? Ám, tenni mindezért csak kevesen hajlandóak. Megelégszenek a napi egyszeri fogmosással, pedig ez egyáltalán nem elegendő. Ha tökéletes eredményre vágyunk, bizonyos tanácsokat érdemes megfogadnunk.

 

A megfelelő fogápolási szokások kialakítása a felnőtt korban már nehézkes, de egyáltalán nem lehetetlen. Ha te is szeretnél változtatni a helyzeten és egészséges szájhigiéniára vágysz, tarts velünk! Cikkünkben olyan tippeket adunk, amelyek segítségedre lesznek ebben.

Fontos szabály: Ne halogasd a fogorvost!

Rögtön az elején le kell szögeznünk, hogy a rendszeres fogorvosi vizsgálattal számtalan problémát meg lehet előzni. Egy jó szakember olyan apró elváltozásokat is észrevesz, amelyekről te még csak nem is tudsz. Mindenki fél a fogorvostól, de hidd el, a szűrővizsgálatokkal komoly fájdalmaktól kímélheted meg magadat!

1. tipp: Ne moss evés után rögtön fogat!

Sokan ott hibázzák el a dolgokat, hogy minden evés után azonnal a fogkefe után nyúlnak. Ez nem is lenne akkora gond, ha rengeteg étel és ital nem tartalmazna savakat, amelyek felpuhítják a fogzománcot. Ha ilyenkor mosol fogat, a zománc könnyebben sérülhet, ami szuvasodást eredményezhet. Az étkezések után mindig várj egy kicsit a fogmosással



2. tipp: Használj rendszeresen fogselymet!


Egyesek szeretik, mások pedig ki nem állhatják. Ugyanakkor, minden negatív kritika ellenére, a fogselyem egy nagyszerű találmány. Olyan helyekre is képes eljutni, ahova a fogkefe sohasem lenne képes. Ilyen például a nehezen megközelíthető fogköz. Kevesen tudják csak, de a szuvasodások és a fogkövek egy része innen indul ki. És pont azért veszélyesek, mert sokáig láthatatlan maradnak. Használj te is naponta legalább egyszer, lehetőleg lefekvés előtt fogselymet!

3. tipp: Használj megfelelő fogkefét!


A minőségi fogkefén rengeteg múlhat. A mostanában divatos elektromos fogkefék nem csak teljes körű tisztítást tesznek lehetővé, de puhább fejük miatt óvják is a fogak felületét. Vannak ugyanis olyan fogkefék, amelyek rettenetesen kemény szőrzetű fejjel rendelkeznek és erősebb fogmosás során a zománcnak is árthatnak.

4. tipp: Cseréld gyakrabban a fogkefédet!

Akármennyire is igyekszel tisztán tartani a fogkefédet, egy idő után a baktériumok mégis elszaporodhatnak a sörtéi között. Ez nagyon nem jó hír a szájhigiénia szempontjából. Ha nagyon gondosak akarunk lenni, akkor követjük a fogorvosok utasítását, és minimum két havonta új fogkeféket vásárolunk. Elektromos változatoknál elegendő a fejet cserélni.

Minden lezajlott szájbetegség után pedig érdemes azonnal cserélni. Ez amúgy foghúzások és egyéb olyan beavatkozások utáni időszakra is igaz, ahol valamilyen seb keletkezett a szájban.

5. tipp: Minden este fertőtlenítsd a fogkefédet!

A fogkefe fertőtlenítése mindig fontos! Használj erre a célre szájvizet! Öntsd bele egy pohárba és áztasd benne a fogkefédet! Ha viszont más megoldás érdekelne, vásárolhatsz a patikákban speciális fertőtlenítő folyadékot is. Nagyon sok szájprobléma alakulhat ki úgy, hogy nem fertőtlenített fogkefét használsz!