Csökkent a magyar export és az import is

Júniusban az export euróban számolt értéke 7,3 százalékkal, az importé 2,3 százalékkal csökkent, a 488 millió exporttöbblet 500 millió euróval kisebb az egy évvel korábbinál - jelentette kedden második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 

A júniusi aktívum 68 millió euróval kevesebb az augusztus 8-án közreadott első becslésnél, amikor mind az export, mind az import kisebb 6,1, illetve 1,7 százalékos visszaesését jelentette a hivatal.

A forgalom változatlan áron számolva is csökkent tavaly júniushoz viszonyítva: az export 6,7 százalékkal, az import 1,0 százalékkal esett vissza.

A forint árfolyama az euróhoz viszonyítva nem változott, a dollárral szemben 3,4 százalékkal gyengült. A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala importban 0,6 százalékkal, exportban 0,1 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Az első félévben az export 3,2 százalékkal, az import 5,5 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához viszonyítva, az exporttöbblet 3,085 milliárd euró volt, 1,023 milliárd euróval kevesebb az egy évvel korábbinál.
Forrás: MTI