Miben különbözik a három gyerek nevelése a kettőtől?

A Filter hírgyűjtő portálon megannyi érdekes gyerekneveléssel kapcsolatos témakört, cikket és esettanulmányt is fellelhet az a személy, aki érdeklődik a téma iránt. Az egyik legnépszerűbb, több vitát kiváltó cikk azt taglalja, hogy vajon mennyiben különbözik kettő, illetve három gyerek nevelése.

 
A mondás azt tartja, hogy "Egy gyerek az nem gyerek", "Két gyerek az egy gyerek", de mi a helyzet akkor, ha már három gyereke van egy párnak? Az igazi mérföldkőnek számító elsőszülött igazi kihívás elé állítja az ifjú szülőket, hiszen rajta kell megtapasztalni azt, hogy milyen anyává és apává válni.

A második gyermek születésénél alkalmazkodni kell az új baba igényeihez úgy, hogy közben rávegyük az elsőszülöttet az együttműködésre. És ez igazán attól fog függeni, hogy az elsőszülöttnek milyen a személyisége, illetve a szülők elég ügyesen, rafináltan szoktatják-e össze a két gyermeket. Ahogy növekszik a második baba, annál könnyebben ért szót a két testvér, eljátszanak, elmolyolnak együtt.

A fiatal szülőknek lesz idejük (no nem sok) leülni kicsit és átgondolni a napjaikat, vagy tán meginni egy csésze teát, miközben beszélgethetnek pár percet. Árnyoldala is lesz a két (majd három) gyereknek, ez főleg a betegségekkel teli őszi-téli időszakokban lát majd napvilágot, mikor minden létező és nem létező fertőzést összeszednek.

Mire lehet számítani a harmadik baba érkezése után?


Kicsit bonyolódik a helyzet, de nem menthetetlen. Mindenképp szükség lesz a két szülős megoldásra, de ha ez nem kivitelezhető, akkor az alábbi problémákba ütközhetnek a szülők:

● Esti mese közben, de együtt alvásnál is felmerülhet a probléma, hogy Anyának vagy Apának csak kettő oldala van, viszont három gyereke. Ha nem elég rafinált a szülő, folyamatos konfliktus forrása lehet, hogy épp ki nézze a szöveghez tartozó rajzokat, vagy ki aludjon például anyukához bújva, apát ezzel kirekesztve a kanapéra.

● Kézen fogva az utcán egy kihívás lesz, amint a legkisebb kinövi a babakocsit, és az ő kezét is fogni kell.

● Folyamatossá válnak a csatározások, a veszekedések. Mert minden gyerek úgy van genetikailag kódolva, hogy mindig azzal akar játszani, amivel a másik.

● Gyerekzsivaj és rumli. Ez a harmadik gyerekkel csak fokozódni fog, hiába próbálunk úrrá lenni a káoszon.

● Figyelem megosztása három gyerek esetében szintén egy elemi káosz. Ráadásul van egy beépített radarjuk, hogy pont akkor követelik meg a legnagyobb figyelmet, mikor a szülő: alszik, telefonál, eszik vagy elmegy az illemhelyiségre.

● Kirekesztve lesz a család az alábbi helyekről: étterem, szálloda, tömegközlekedés, színház, múzeumok, egyes rokonok otthonai. Miért? Mert mindenkinek vannak rossz tapasztalatai neveletlen gyerekekkel, és a tieid hiába nem azok, attól még ferde szemmel néznek rátok, ha a fentebb megnevezett helyekre betévedtek.

Egy szó, mint száz: a Filtert olvasva biztosan fellelheted saját kedvenc témáidat a gyerekneveléssel kapcsolatban is.