Nőtt az infláció az EU-ban

Júniusban a várakozásokkal ellentétben nőtt az euróövezeti infláció az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közzétett kimutatása szerint.

 

Az euróövezetben júniusban 1,3 százalékra emelkedett az infláció a májusi 1,2 százalékról. Tavaly júniusban 2,0 százalékon állt a fogyasztói árak éves emelkedésének üteme.

A piacok az Eurostat előzetes kalkulációjával megegyező 1,2 százalékos inflációt vártak.

A júniusi euróövezeti inflációhoz a szolgáltatások árának emelkedése 0,73 százalékponttal járult hozzá, az élelmiszerek, alkohol és dohánytermékek áremelkedése 0,30 százalékponttal, az energiaárak emelkedése 0,17 százalékponttal, a nem energia jellegű iparcikkeké pedig 0,07 százalékkal.

Az Európai Unióban 1,6 százalék, a májusival megegyező inflációt mutattak ki júniusban. Egy évvel korábban 2,1 százalék volt az éves áremelkedés.

A fogyasztói árak legkisebb éves emelkedését Görögországban regisztrálták júniusban, 0,2 százalékosat. Cipruson 0,3 százalék, Dániában és Horvátországban pedig 0,5 százalék éves áremelkedést mutattak ki.

A legmagasabb inflációt Romániában regisztrálták, 3,9 százalékosat, Magyarországon pedig a második legmagasabbat, 3,4 százalékosat. Lettország 3,1 százalékos éves áremelkedéssel harmadik lett a júniusi inflációs rangsorban.

Az előző havi inflációhoz képest az éves áremelkedés mértéke júniusban az EU tizenhét tagországában csökkent, egy tagországban nem változott, kilencben pedig emelkedett.
Forrás: MTI