Versenyképességet akar a Jobbik

A Jobbik ősszel versenyképességi kerekasztalt hív össze, mert álláspontja szerint az elmúlt nyolc évben a kormány nem tett lépéseket Magyarország versenyképességének növelésére - közölte Volner János, a Jobbik frakcióvezető-helyettese pénteki sajtótájékoztatóján.

  

A politikus elmondta: az összes parlamenti párt frakcióját meghívják a szeptemberben tartandó kerekasztalra, ahol szakpolitikai egyeztetéseket folytatnának Magyarország fenntartható fejlődése és versenyképességének növelése érdekében. Bízik abban, hogy minden parlamenti párt részt vesz ebben a munkában és a kormány sem menekül el a szembenézés elől.

A kezdeményezést indokolva hangsúlyozta: hiába van nyolc éve Magyarország számára gazdaságilag kedvező környezet és hiába ömlenek az uniós pénzek "ezermilliárdszámra", a harmadik ciklusát kezdő Orbán-kormány nem tette meg a versenyképesség növeléséhez szükséges strukturális átalakításokat.

Nem jött létre nemzetközi szinten versenyképes magyar ipari környezet, nincsenek nemzetközileg ismert magyar termékek és márkák, "világháborús nagyságú" emberveszteségeket szenvedett el az ország a kivándorlás miatt, valamint kétsebességessé vált az egészségügy: a szegények tömegével halnak meg, mert nincs részük megfelelő orvosi ellátásban, míg a gazdagabbak vagy jó kapcsolatokkal rendelkezők igénybe tudják venni a fizetős egészségügyet és a korrupt módon működő állami rendszer kerülőútjait - sorolta Volner János.

Úgy vélte: Magyarországon sajátos kelet-európai vadkapitalizmus alakult ki az elmúlt években, ahol egyszerre van jelen a "közösségi forrásokat maffiaszerűen szervezett céghálókban lerabló gazdasági elit", valamint a megváltást ígérő, de valójában a jövőt és felhalmozott magánnyugdíjpénztári magtakarításokat felélő gazdaságpolitika.

A Jobbik alelnöke a párt adósságaival kapcsolatos kérdésekre válaszolva elmondta: a Jobbik valóban nehéz gazdasági helyzetben van, mert az Állami Számvevőszék (ÁSZ) igazságtalan büntetéssel sújtotta a pártot. Hozzátette: számítanak a Jobbik tagjainak és országgyűlési képviselőinek adományaira, és minden elkövetnek annak érdekében, hogy megoldják ezt a helyzetet. Szerinte azonban jelenleg nem a Jobbik térfelén "pattog a labda", hiszen nem ők döntenek arról, hogy milyen ütemezésben kell a büntetéseket teljesíteni.
Forrás: MTI