Rengeteg fegyvert gyárt és ad el Izrael

Izrael negyven százalékkal növelte fegyverexportját 2017-ben az előző évihez képest, az eladások mintegy harmadát tették ki a rakétatechnológiák és a légvédelmi rendszerek, és a fegyverek ötvennyolc százalékát Ázsiába és a Csendes-óceán térségébe szállították - idézte csütörtökön az izraeli média a védelmi minisztérium közleményét.

 

Izrael tavaly összesen mintegy 9,2 milliárd dollár (vagyis mintegy 2400 milliárd forint) értékben adott el fegyvereket. A védelmi minisztérium fegyverexportért felelős részlegének jelentése szerint tavaly több tucat új szerződést írtak alá az izraeli hadiipar képviselői.

Harmincegy százalékkal a rakéták és a légvédelmi rendszerek vezették az eladások listáját, tizenhét százalékban részesedtek a radarrendszerek és zavaróberendezések, tizennégy százalékban a repüléstechnikai eszközök, kilenc százalékban a lőszerek és lőfegyvertartozékok, kilenc százalékban a lehallgató- és kommunikációs rendszerek. Ezenkívül az izraeli drónokra és hírszerző eszközökre volt tavaly nagy kereslet a nemzetközi fegyverpiacon a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint.

Ázsiai és a csendes-óceáni országokra jutott az izraeli fegyverexport ötvennyolc százaléka, míg huszonegy százaléka Európára. Észak-Amerikába tizennégy, Afrikába öt, Dél-Amerikába pedig a fegyverek két százalékát szállítottak.

Avigdor Liberman védelmi miniszter az adatok ismertetésekor azt mondta: az, hogy az ország több tíz százalékkal tudta növelni a katonai exportot, mindenképpen figyelemre méltó eredmény, amely lehetővé teszi a kutatásra és fejlesztésre szánt költségvetési kiadások növelését, új munkahelyeket megteremtését, és elsősorban az a fontos, hogy az elkövetkező években is biztosítani lehet ezáltal az izraeli hadsereg fölényét.

A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (Stockholm International Peace Research Institute - SIPRI) adatai szerint Izrael a világ hetedik legnagyobb fegyverexportőre, s legnagyobb vevői közé tartozik India, Azerbajdzsán és Vietnam.
Forrás: MTI