Milyen lesz a brit-magyar kapcsolat a Brexit után?

A Financial Times (FT) című brit üzleti napilap cikkében arról számolt be, hogy Theresa May brit kormányfő beutazza Európát, hogy szoros kapcsolatokat alakítson ki az egyes országokkal a Brexit utáni időszakra.

 
Akármilyen kicsi országról vagy nem konvencionális kormányról is van szó, nem kerülheti el "London ölelését" - írta cikkében Tony Barber.

A szerző arra emlékeztetett, hogy Magyarország esetében néhány nyugat-európai ország és Brüsszel támadja Orbán Viktor kormányfőt a jogállamiság aláásása miatt és azért, mert a kormány gazdasági előnyöket biztosít "haveroknak" és oligarcháknak. Theresa May kormánya ugyan nyilvánvalóan tisztában van ezekkel a trendekkel, azonban a Brexit-korszak külpolitikája megköveteli, hogy más nyugat-európai fővárosokkal ellentétben London lakatot tegyen a szájára a magyar belpolitikával kapsolatban.

Greg Hands, a brit külkereskedelmi minisztérium kereskedelempolitikai és beruházási ügyekért felelős államtitkára a múlt hónapban Magyarországra látogatott, amelyet az Egyesült Királyság szoros barátjának nevezett a kultúra, a közös kereskedelmi értékek, a tudomány és innováció, valamint a védelmi együttműködés terén.

Boris Johnson brit külügyminiszter legutóbbi magyarországi útjával kapcsolatban pedig a szerző felidézte, hogy a miniszter Twitter-üzenetében "hálás volt" Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter "szívélyes fogadtatásáért", és pozitívan értékelte a "fontos külpolitikai témákat felölelő megbeszéléseket".
Forrás: MTI