Habár az árak még mindig emelkednek, ez nem veszi el a vevők kedvét a III. kerületben: jelentős a kereslet a kisebb lakások iránt. Ennek ellenére a túlárazott ingatlanok beragadnak a piacon, így az értékesítési idők egyre hosszabbak.

 
Ma már csak egy enyhe és fokozatosan lassuló áremelkedés figyelhető meg a III. kerületi ingatlanpiacon, és az is csak panellakásokat, illetve kisméretű téglalakásokat érinti, melyek iránt jelenleg is határozottan élénk az érdeklődés - jelezte Nagy Andrea, a Balla Ingatlan bel-budai és észak-budai irodájának szakmai vezetője. A kis lakásoknál tehát keresleti piacról beszélhetünk, ugyanakkor a nagyméretű ingatlanoknál inkább a kínálati piac a jellemző.

Ennek a folyamatnak az eredményeként a panellakások - elsősorban persze a panelprogramos épületekben lévők - négyzetméterára mára megközelíti a téglalakásokét: 360-520 ezer forint között alakul a III. kerületben. A pontos érték természetesen állapottól, elhelyezkedéstől és olyan adottságoktól függ, mint hogy hányadik emeleten található a lakás, mennyire zajos, milyen a kilátás, van-e erkély.

Ami viszont megfigyelhető, hogy egyre hosszabb időre van szükség az értékesítéshez - hívta fel a figyelmet az ingatlanközvetítő. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a túlárazott ingatlanok sokszor “beragadnak” a piacon, és gyakran az sem segít már, ha megpróbálnak a tulajdonosok árat csökkenteni. A magas árak és a jelentős forgalom ellenére a vevők ugyanis alaposan tájékozódnak.

Ugyanakkor, ha egy jó helyen lévő, jó adottságú ingatlannak megfelelő az árazása, annál még mindig előfordul az, hogy az érdeklődők felfelé licitálnak. Az ingatlanok nagyobb részénél persze sor kerülhet kisebb-nagyobb alkukra, melynek pontos mértéke mindig attól függ, hogy mennyire erős az eladó motivációja, milyen az ár, és mekkora az érdeklődők száma - magyarázta Nagy Andrea.

Ami biztosan kijelenthető, hogy a magas szinten megtorpanó árak miatt a “felújítom-eladom” típusú befektetőkből mára kevesebb lett. Kiadásra viszont sokan szeretnének vásárolni jó infrastruktúrával rendelkező, kétszobás lakásokat, 22-35 millió forint közötti árakon. Annak ellenére is, hogy a magasba szökött bérleti díjak már nem emelkednek tovább. Az érdeklődők összetétele egyébként teljesen vegyes: a befektetők mellett jelen vannak a fiatalok, de bátran lépnek a családok és az idősek is.

A célt számukra elsősorban Belső-Óbuda csendesebb utcái, vagy a Dunára, a hegyekre panorámás lakások jelentik. Ugyanakkor Nagy Andrea szerint érdemes megjegyezni, hogy Békásmegyer is nagyon sokat szépült az utóbbi időben, és kifejezetten kedvelt városrésszé vált. Aminek oka lehet az is, hogy az ingatlanárak lényegesen kedvezőbbek itt a kerület többi részéhez viszonyítva.

Végül az újépítésű ingatlanokra kitérve a szakértő megjegyezte, hogy a kerületen belül azok nem jelentenek valódi alternatívát a használt lakásokkal szemben. Mert bár kereslet lenne rájuk, azonban kevés a jó infrastruktúrával rendelkező eladó telek, miközben vevői oldalról nagy a bizalmatlanság, és kevesen hajlandók megfizetni a 900 ezer - 1 millió forint közötti négyzetméterárakat. A kínálat sem túl nagy: jellemzően csak kisebb társasházakkal találkozhatunk az újpítésűek között.

Ezzel szemben a nem túl messze eső, a Duna túloldalán lévő XIII. kerületben és Buda másik felén, a XI. kerületben sok az újépítésű lakás. Aminek Nagy Andrea szerint a későbbiekben akár a III. kerületben is hatása is lehet a keresletre, feltéve persze, hogy ezeknek az újépítésű lakásoknak a minősége és árfekvése a vevői elvárásoknak megfelelően alakul.
Forrás: Balla ingatlan