Jobbos kormány jöhet Ausztriában

Molnár Tamás Levente, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója szerint az a legvalószínűbb, hogy az Osztrák Néppárt (ÖVP) és a tőle jobbra álló Osztrák Szabadságpárt lép koalícióra a vasárnapi, előrehozott parlamenti választások után.

 

A kutató az M1 aktuális csatornán pénteken felidézte: az ÖVP és az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) közötti nagykoalíció tizenegy éve van hatalmon, szerinte ez az együttműködés "elfáradt" és az osztrák emberek is változást szeretnének.

Úgy folytatta: ha a nagykoalíció nem folytatja munkáját, két forgatókönyv lehetséges. Az egyik, a kevésbé valószínű, hogy a szociáldemokraták az FPÖ-vel fognak össze, ami szövetségi szinten nem fordult elő, viszont Burgenlandban ilyen összetételű vezetés van. Nagyobb az esély arra, hogy az ÖVP és és az FPÖ alkot koalíciót - mondta, rámutatva, hogy Sebastian Kurz ÖVP-elnöknek, és Heinz-Christian Strachének, (képünkön) az FPÖ vezetőjének álláspontja "egyre jobban közeledett egymáshoz".

Molnár Tamás Levente úgy fogalmazott: Sebastian Kurz "összezárta saját táborát", és jobbról nyitottá tette, ezáltal el tudott hozni szavazókat az FPÖ-től. Kérdés azonban - tette hozzá -, hogy ez a rövid távon sikeres stratégia hosszú távon mit eredményez.
Forrás: MTI