Egyre drágábbak az élelmiszerek

Augusztusban a mezőgazdasági termelői árak 3,2 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakáét, ami a növényi termékek árának 0,6 százalékos, illetve az élő állatok és állati termékek árának 7,4 százalékos növekedéséből tevődik össze - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

  A növényi termékek ára először emelkedett az elmúlt egy évben, az élőállatok és állati termékek áremelkedése pedig tovább lassult.

A gabonafélék ára 0,7 százalékkal emelkedett, ezen belül a búza ára 7,9 százalékkal nőtt, a kukoricáé 3,7 százalékkal csökkent.

A gyümölcsök ára 9,8 százalékkal emelkedett. Az almáé - részben az előző évi alacsony bázis következtében - 22 százalékkal nőtt. (Tavaly augusztusban 11 százalékkal csökkent az alma termelői ára éves összevetésben.) Az ipari léalma 35 forintba került kilogrammonként, ami 80 százalékos növekedést jelent. Az őszibarack ára 2,3 százalékkal csökkent.

Az élő állatok termelői ára 3,1, az állati termékeké 18,7 százalékkal emelkedett, a tej ára 28, a tojásé 1,1 százalékkal nőtt.

A január-augusztusi időszakban az előző év azonos időszakához képest a mezőgazdasági termelői árak 3,0 százalékkal voltak magasabbak, ezen belül a növényi termékek ára 1,6 százalékkal csökkent, az élő állatok és állati termékeké 11 százalékkal emelkedett.

A zöldségfélék ára 1,2 százalékkal mérséklődött. A paradicsom ára 6,0 százalékkal emelkedett, a KSH a növekedést az étkezési paradicsomnál mérte, ugyanis az ipari paradicsom ára 11 százalékkal visszaesett. A burgonya ára 8,2 százalékkal mérséklődött.

A vágósertés ára 19 százalékkal, a tej ára 26 százalékkal emelkedett az év első nyolc hónapjában a 2016. január-augusztusi időszakhoz képest.

A KSH a mezőgazdasági termelői árak szeptemberi alakulását november 15-én közli majd.
Forrás: MTI