Háromszor annyi szervátültetés

Az elmúlt tizenkét évben háromszorosára növekedett az élő donoros, vagyis a nem agyhalott, hanem élő ember szervével elvégzett átültetések száma Magyarországon - jelentette ki a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért kuratóriumának elnöke az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

 
Ez annak is köszönhető, hogy rendszeresen fórumokat tartanak a szervekre váróknak és családtagjaiknak - közölte Szalamanov Zsuzsanna, akit a szervdonáció és transzplantáció - október 8-ai -európai és világnapja alkalmából kérdeztek. Ezen a napon azok előtt is tisztelegnek, akik felajánlották rokonaiknak valamilyen szervüket.

Elmondta: a klinikai központokhoz tartozó dialízisállomásokon kezelt betegeknek és hozzátartozóiknak rendezik a fórumokat. Egy-egy ilyen alkalommal 140-160 ember jelenik meg, a fórumok után pedig általában hat-nyolc beteg-donorjelölt pár jelentkezik kivizsgálásra. Közülük jó, ha egy-két pár megfelel a kritériumoknak - tette hozzá.

Arról is szólt: sokan jelentkeznek azzal, hogy anonim módon bárkinek felajánlják egyik szervüket, ám ezt a magyar törvények - szemben például a holland jogszabályokkal - nem teszik lehetővé; szükség van a szoros érzelmi kapcsolat bizonyítására beteg és donor között.

Berente Judit a Szervátültetettek Szövetségének elnöke ismertette: élő donoros transzplantációban a leggyakrabban felhasznált szerv a vese, utána a máj következik - amelynek egy-egy szegmentjét le lehet választani -, és a tüdőlebeny jöhet még szóba.

A transzplantációs várólistán lévők száma háromszor annyi, mint amennyit élő donorból tudnak transzplantálni, a többiek agyhalottól kaphatnak új szervet - mondta az elnök.
Forrás: MTI