Díjat nyert a dokufilmünk

Az indiai savtámadások áldozatairól magyar-indiai gyártásban készült Rupa butikja (Rupa's Boutique) című dokumentumfilm Ausztráliában elnyerte a Women Media Arts and Film Festival fődíját.

 
A szeptember végéig zajló Sydney Fringe Festival keretében szervezett Women Media Arts and Film Festival programjában több mint hetven film és művészeti alkotás szerepelt 32 országból - közölte a film stábja szerdán az MTI-vel.

A magyar-indiai koprodukcióban idén készült film rendezője és producere Halász Glória, aki a Vasfüggöny, a Dr. Lala és a Mi ez a cirkusz? című dokumentumfilmeket is jegyzi. Az operatőr és a koproducer Hatvani Balázs volt, producer Osváth Gábor és Praaful Chaudhary, a gyártó a Filmfabriq, a Cinelabyrinth és az indiai Pinak Films, a zenét a Layanda formáció írta.

Az indiai Agra városában élő Rupa gyermekkora óta divattervező szeretne lenni. A filmben az ő és társai történetét ismerhetik meg, akik hozzá hasonlóan savtámadás áldozataivá váltak, de a tragédiát követően talpra álltak és az álmaikba kapaszkodva megtalálták a visszautat az életbe. A szereplők közül van, aki bollywoodi táncos, más énekes szeretne lenni vagy az általuk üzemeltetett kávézó menedzsereként, esetleg aktivistaként teljesedett ki.

A filmben a lányok egy nagyszabású divatbemutatóra készülnek, amelyen a Rupa által tervezett ruhákat ők maguk, azaz a túlélők mutatják be. A filmben szereplő áldozatokat is segítő Stop Acid Attacks aktivistái szerint Indiában hetente három-öt savtámadás történik. A túlélők közül sokan nem is jelentik az eseteket, mert félnek a megbélyegzéstől. A kampány segíti őket abban, hogy visszataláljanak a társadalomba, egészségügyi és lelki segítséget kapjanak.

A Rupa butikját korábban a Barcelona Planet Film Festivalon a legjobb egész estés dokumentumfilmnek járó díjjal ismerték el, és beválogatták a UNAFF (United Nations Association Film Festival) versenyprogramjába is. Az októberben a kaliforniai Palo Altóban, East Palo Altóban, San Franciscóban és a Stanford Egyetemen huszadik alkalommal lezajló fesztivál az Egyesült Államok egyik legrégebbi dokumentumfilmes seregszemléje, amelyre mintegy hatszáz nevezés érkezett, közülük egy harminc tagú zsűri választotta ki a versenyprogram résztvevőit. A UNAFF-on az évek során számos olyan film is szerepelt, amely Oscar díjat vagy jelölést kapott.
Forrás: MTI