Macron fog nyerni

A francia közvélemény-kutatóintézetek egyöntetű álláspontja szerint az elnökválasztás vasárnapi második fordulójáig a szuverenista Marine Le Pen nem tudja behozni 19-20 százalékpontos lemaradását a centrista Emmanuel Macronhoz képest.

  Az elemzők arra is felhívták a figyelmet, hogy a radikális jobboldali Nemzeti Front rendelkezik a legstabilabb szavazótáborral, a választók nyíltan vállalják véleményüket, az úgynevezett rejtőzködő szavazat már régóta nem létezik.

"Már régóta eldőlt, abba kéne hagyni az ijesztgetést" - mondta a Reuters hírügynökségnek Jean Chiche a Cevipof politikatudományi intézet kutatója, akinek szakterülete a közvélemény-kutatások.

A kedden és szerdán nyilvánosságra hozott felmérések a Harris Interactive, a BVA, az Ipsos, az Ifop, az Opinionway, az Orpi és az Elabe intézeteknél is Emmanuel Macron győzelmét jelzik mintegy 59-60 százalékos támogatottsággal, s valamennyi elemző azt hangsúlyozza, hogy olyan jelentős a különbség a két jelölt között, hogy ahhoz, hogy az esélyek megforduljanak, legalább 6 millió választónak meg kellene változtatnia a véleményét.

Esett egy kicsit

Egyes felmérések szerint ugyanakkor Macron az első forduló óta mintegy öt százalékpontot esett vissza, az Elabe például az első forduló estéjén 65 százalékos támogatottságot mért neki, s most már csak 59 százalékot. Erwan Lestrohan, a BVA kutatási igazgatója szerint ez teljesen természetes, miután a két forduló között mindig csökken a különbség a két jelölt között.

Öt évvel ezelőtt az első forduló estéjén a felmérések 55 százalékos támogatottságot jeleztek a szocialista Francois Hollande-nak az akkori jobboldali államfővel, Nicolas Sarkozyvel szemben, s a baloldali politikust két héttel később végül 51,6 százalékkal választották meg elnöknek.

Ugyanakkor az is megfigyelhető, hogy nem mindegyik közvélemény-kutató jelzi, hogy összezárulna az olló a két jelölt között, van, amelyiknél egyáltalán nem változik sem Le Pen, sem Macron támogatottsága.

Négy nappal a második forduló előtt 76 százalékos részvételt jeleznek vasárnapra a felmérések, s az első fordulóban 20 százalékos támogatottsággal harmadik helyen végzett konzervatív Francois Fillon választóinak 42 százaléka Macronra, 32 pedig Le Penre szavaz, 26 százalék tartózkodik. A negyedik helyen végzett radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon mintegy 7 millió szavazójának 48 százaléka Macront, 14 százaléka Le Pent választja, a szocialista Benoit Hamon táborának pedig 75 százaléka adja a voksát Macronra, négy pedig Le Penre.

Erős fenntartások


Tény viszont, hogy miután egyik jelölt sem a hagyományos pártokból érkezik, a felmérésekkel szemben nagyok a fenntartások a közvéleményben és a médiában. A közvélemény-kutatók viszont úgy látják, hogy a választók már az első forduló előtt is láthatóan őszintén nyilatkoztak, s a felmérések nem tévedtek az eredményt illetően.

A rejtőzködő szavazatokat korábban nehéz volt mérni, de a Nemzeti Front támogatottságának mérése a szakértők szerint már nem okoz gondot, a választók vállalják a véleményüket. Amióta a Nemzeti Front lett Franciaország legnagyobb pártja, a szimpatizánsok körében nincsen szégyenérzet a Cevipof szerint. A felméréseket erősíti az is, hogy a közvélemény-kutatásokat már interneten végzik a szakemberek, akik szerint az emberek korábban időnként szégyellték a véleményüket telefonon elmondani, de az internetes felmérésekben nem jelentkezik ez a probléma.

A két elnökjelölt televíziós vitáját szerda este rendezik, s a várakozás szerint mintegy 20 millióan követhetik élőben a közel három órás műsort. Az elemzők szerint azonban az elnökjelölti vita a jelenlegi tendencián már nem változtathat. A Cevipof kutatója szerint amennyiben Le Pen kiütéssel legyőzi Macront a vitában, a centrista jelölt már akkor sem fog az 55 százalékos támogatottság alá süllyedni.
Forrás: MTI