Társadalmi konzultációra bocsátotta csütörtökön a skót kormány az újabb függetlenségi népszavazásról összeállított törvénytervezetet.

 
Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, a kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője a tervezetet ismertetve kijelentette: Skóciának készen kell állnia arra, hogy még a brit EU-tagság megszűnése előtt megrendezhesse a referendumot, ha ez szükséges a skót érdekek megvédéséhez.
A tervezet azonban egyelőre nem kerül az edinburghi parlament elé, közzétételének célja kizárólag a konzultáció.



A 42 oldalas dokumentumból kitűnik, hogy ha lesz újabb függetlenségi népszavazás, annak szabályai jórészt megegyeznének a két éve tartott előző referenduméival. A voksoláson így a 16-17 éves korosztály is megint részt vehetne, és jogosultak lennének a Nemzetközösség, valamint az EU-társállamok állandó skóciai lakhelyű állampolgárai is.

Akkor még maradni akartak

Skóciában 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást a függetlenségről, de akkor a választók 55 százaléka az elszakadás ellen voksolt.

A brit EU-tagságról június 23-án rendezett referendumon országos átlagban szűk többséggel, 51,9 százalékkal a kilépést pártolók győztek, ám Skóciában a választók 62 százaléka a bennmaradásra szavazott.

Nicola Sturgeon azóta több nyilatkozatában is egyértelművé tette, hogy ismét napirendre került Skócia függetlenné válásának kérdése, mivel Skócia nem fogadja el, hogy akarata ellenére "kirángassák" az Európai Unióból.

Ez komoly konfliktust vetít előre Londonnal. A 2014-ben tartott függetlenségi referendumot a skót kormány a brit kormány beleegyezésével rendezte, közös szándéknyilatkozat és külön törvény alapján, a jelenlegi brit kormány azonban hallani sem akar az újabb skót népszavazásról.
A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a skót választók körében sem nőtt számottevően a függetlenség támogatottsága.



Most fordulhat a kocka

Mindemellett a gazdasági környezet is jóval kedvezőtlenebb, mint az előző skóciai függetlenségi népszavazás idején volt. A skót kormány akkoriban jelentős részben az északi-tengeri olajkitermelés adóbevételeire alapozta költségvetési terveit arra az esetre, ha a választók az elszakadás mellett döntenek, és az államháztartás bevételi becsléseit 110 dolláros olajár-prognózisra építette, jóllehet a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta hordónkénti árfolyama jelenleg alig haladja meg az 50 dollárt.

Nicola Sturgeon mindezek alapján egyelőre meglehetősen óvatosan nyilatkozik az újabb függetlenségi népszavazás esélyeiről, és rendre hangsúlyozza, hogy egyéb opciókat is vizsgál. A minap a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette például, hogy Skócia megpróbálja megőrizni hozzáférését az Európai Unió egységes belső piacához azután is, hogy az Egyesült Királyság kilépett az EU-ból. A skót kormányfő lehetségesnek nevezte egy olyan külön kereskedelmi megállapodást elérését az unióval, amely ezt lehetővé tehetné. Egyelőre nem árult el részleteket az elképzelésről, csak annyit mondott, hogy a skót kormány néhány héten belül előterjeszti javaslatait.
Forrás: MTI