Olasz bevetés Líbiában?

Az olasz fegyveres erők ötven fős speciális felderítő egysége indul el Líbiába a következő órákban és Róma további háromezer katonával kész résztvenni az észak-afrikai országban tervezett nemzetközi műveletben - írta a Corriere della Sera olasz napilap csütörtökön.

    Az olasz egység a Líbiában tartózkodó francia, brit és amerikai felderítőkhöz csatlakozik. Líbiában dolgozik az olasz titkosszolgálat mintegy negyven embere is.

    Az észak-afrikai országban kezdődő katonai misszióval Olaszország nyíltan szerepet vállal a Líbiában zajló nemzetközi műveletben, amelynek célja az ország stabilitásának helyreállítása. Az olasz egységek hivatalosan a líbiai hatóságok felkérésére támogatják a nyugati szövetségeseket.

    A speciális olasz egységek munkáját az olasz titkosszolgálatnak a külbiztonságért felelős hivatala (Aise) vezeti. Bevetésükről az olasz kormányfő döntött, akinek az olasz törvények értelmében "rendkívüli és sürgős" külföldi válsághelyzetekben nem kell a parlament felhatalmazását kérni. A Corriere della Sera értesülései szerint a következő lépés háromezer olasz katona Líbiába küldése lesz, ha nemzetközi békemisszió indul az észak-afrikai államban.

    Ali Ramadan a Tripoliban székelő "egyik" líbiai kormány külügyminisztere a lapnak úgy nyilatkozott, támogatja, hogy Olaszország vezesse a Líbiában tervezett beavatkozást azzal a feltétellel, hogy "minden akciót egyeztetnek velünk".

    Olaszország februárban szövetségesei rendelkezésére bocsátotta déli katonai támaszpontjait közöttük a szicíliai Sigonellában és a Pantelleria szigetén levő légvédelmi bázist. A Washintgton Post korábban arról írt, hogy Rómában már aktív a líbiai nemzetközi beavatkozást irányító katonai parancsnokság, amelynek vezetését Itália kapta meg. Az olasz belügyminisztérium a Líbiában való fellépéssel számolva megerősítette a nemzetbiztonsági intézkedéseket.

    Moammer Kadhafi 2011-es halála óta Líbiát két kormány és két parlament vezeti. Az egyik kormány és az iszlamisták irányítása alatt álló Általános Nemzeti Kongresszus (CGN) Tripoliban székel. A nemzetközi közösség a 2014-es választásokat megnyert parlamentet ismerte el, amely Tobrukban székel. Az ország más területeit az Iszlám Állam (IÁ) csapatai uralják. Az ENSZ közvetítésével líbiai nemzeti egységkormány állt fel, amelyről a Tripoli és Tobruk parlamentje decemberben írt alá megállapodást Marokkóban decemberben. Ezzel egy időben Rómában nemzetközi konferencián egyeztettek Líbia jövőjéről. Az Olaszországba érkező migránsok kilencven százalékát az emberkereskedők a líbiai partokról indítják el.

Forrás: MTI