Népszavazás a földprivatizáció leállításáról?

Az LMP az állami földek értékesítésének megakadályozását pártpolitikai kérdéseken túlmutatónak tartja, ezért az ellenzéki párt is aláírásgyűjtésbe kezd, hogy segítse Gőgös Zoltán szocialista politikus népszavazási kezdeményezését.

    Sallai R. Benedek, az LMP országgyűlési képviselője keddi budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: a három ellenzéki frakció abban mindig is egyetértett, hogy a földprivatizációval "a köztulajdon szétlopása történik", ami a magyar vidék szempontjából visszafordíthatatlan káros folyamat.  

    Az LMP szeretné, ha egy újabb kérdésre is válaszolna a társadalom: egyetért-e azzal, hogy a nagybirtokszerkezet visszaszorítása érdekében az Országgyűlés módosítsa a földforgalmi szabályozást, megfelezve a természetes személyek számára meghatározott birtokmaximumot a jelenlegi 300 hektárról 150-re.

    A politikus Mészáros Lőrinc felcsúti polgármestert és családját hozza példaként arra, hogy ha valakinek több gyermeke van, a családi gazdasága akár az 1500 hektárt is elérheti.

    Sallai R. Benedek arra a kérdésre, miszerint mégsem szerződik az állam a mezőhegyei árverés nyertesével, kijelentette: "ez tipikus fideszes pofátlan húzás", mert míg saját érdekcsoportjuk számára hasonló helyzetben engedik a tulajdonszerzést, a politikailag nem hozzájuk kötődőnek megakadályozzák, hogy vállalkozása megerősítésével munkahelyeket tartson fenn.

Forrás: MTI