Jön a Pannónia Fesztivál!

Offspring, Dj Fresh, Dub Pistols, Freestylers, és a magyar zenei élet minden fontos eleme egy helyen, a Balaton mellett, Szántódpusztán, Pünkösd előtt és Pünkösdkor. Összefoglaló néven úgy hívják: VIII. Pannónia Fesztivál.

Idén nyolcadszor kerül megrendezésre a PaFe, országunk nyárindító és egyben első könnyűzenei fesztiválja. A szervezők évről-évre nevesebb nagyágyúkkal juttatják mindenki eszébe, hogy vége a télnek, indul a nyár, indul a fesztiválszezon. Nem is tehetnék ezt máshol, mint a tihanyi apátsággal szemben, Szántódpusztán egy ezer négyzetméter alapterületű borospince fölött.

Az időpont évek óta adott, Pünkösd. Így van idő kipihenni a fesztivál fáradalmait, hiszen ott egy hétfő ajándékba, amikor dolgozni sem kell. Egészen pontosan június 5-8-ig lehet felkészülni az idei év összes fesztiváljára. Aki az „egy évben megnézek egy ilyet” csoportba sorolja magát, kifejezetten a PaFe ajánlatos. Pofátlanul olcsó bérlet- és jegyárak mellett mocskosul nagy neveket sűrít a négy napba.

A fellépők

Nézzük tehát napi bontásban, hogy mi minden lesz itt. Már az első napon mindhárom színpad, azaz a Zeneszöveg.hu nagyszínpad, a Nagysátor és a Metálsátor is teljes gőzzel ontja magából a jobbnál jobb „slágereket”.

Csütörtökön, július ötödik napján fellép a Cool Head Clan, a Subscribe és a Depresszió. Azoknak, akik a gyors számokat és a vad pogót részesítik előnyben itt lesz a Metálsátorban a Rózsaszín Pitbull és a Prosectura. Nyíregyházáról az Alvin és a Mókusok teszi tiszteletét, a HétköznaPI CSAlódások pedig egyenesen Pécsről jön tarajokat hergelni.

Persze nem minden csak a zúzásról szól

A lágyabb dallamok kedvelőinek húzza a talpalávalót a Magashegyi, az Elefánt és a Konyha is.

Pénteken aztán már lesz itt minden, a metál rajongók idei fejkörzés belemelegítésétől kezdve a hip-hop áradaton át a törtekig minden. A Metálsátor továbbra sem enged be maintsream diszkót, itt lép fel a méltán világhírű The Grenma, a Junkies, a Leander Rising és a Dalriada. A Nagysátorban a már nem underground Akkezdet Phiai és a Hősök mellett, között, előtt, után fellép Péterfy Bori és a leginkább a színpadi show-iról elhíresült Soerii & Poolek.

A Zeneszöveg.hu nagyszínpad programja szándékosan kerültek a felsorolás végére. Némi alternativitás után, melyet az Intim Torna Illegál és a 30Y prezentál, durran is az első ágyú. A törtütemek szerelmeseinek, azoknak, akik már az utcán is X-ben sétálnak, akiknek a zene semmit nem ér, ha benne valami „piszok” itt lesz DJ Fresh, akit Messy MC kísér a Balaton partján. Persze itt a nagy nevek nem érnek véget, hiszen DJ Fresh a Freestylersnek fogja passzolni a keverőpultot.

Pár óra pihenés után a Barbár Fivérek indítják a szombatot a Nagysátorban, utánuk lép fel a DSP és itt lesz még ezen a napon a Belga és a Halott Pénz is. Némi alter vonal is befigyel azért a programba, itt lesz a Mary Popkids és a Pál utcai Fiúk is. A Metálsátor fellépőiért sem kell aggódni, fellép a Mobilmánia Vikidál Gyulával, zúzós riffekkel lép színpadra a Blind Myself és az Insane. Nagyon hard pop muzsikákkal a Fish táncoltatja azokat, akik nem fáradtak még el eléggé. A Zeneszöveg.hu nagyszínpadon a záróakkord Dub Pistolst kivéve a magyar fülbemászó zenéé lesz a főszerep. Itt lesz a Quimby, a Kiscsillag, és a Kowalsky meg a Vega is. A legendás Dub Pistols előtt egy skót legenda a Biffy Clyro teszi tiszteletét a Balaton déli partján.

Túl sok pihenésre a dub és jungle túltengés után sem lesz idő, hiszen Pünkösd vasárnap megünnepeljük egy harminc éves zenekar pont húsz éves lemezét, melynek apropóján egy világméretű turné keretében Dexterék útba ejtetik kis hazánkat. akinek még mindig nem lenne tiszta a kép, eláruljuk, hogy a Smash című legendás kaliforniai punk lemezt ünnepeljük. Azonban nem csak az Offspring lép fel eme jeles napon. A Nagysátorban tovább pattognak a bakelitek, tovább pörögnek a rímek, hiszen Mr. Busta után, a négy ütem előtt Funtasztikus hadar az arcunka, majd passzolja a mikrofont a subás mesternek, azaz Sub Bass Mosternek. A hip-hop itt még nem merült ki Deniz és Majkáék is tiszteletüket teszik a fesztiválon. Metálból természetesen vasárnap sem lesz hiány, hiszen itt lesz a Kalapács, kilencvenes évekből hozza a glam-rockot a Hollywood Rose és keményebb riffekkel pihenteti a fáradt nyakakat a Watch My Dying és a Cadaveres.

A nagyszínpadon a Supernem kezdi a bemelegítést, utána a Brains táncoltatja a nagyérdeműt majd a Punnany Massif játszik egy kis pihentető rapet, mielőtt végleg elszabadul a pokol. Egyenesen az Egyesült Államokból érkezik az idén harminc éves The Offspring. A másfél órásra tervezett koncerten bizonyosan felcsendülnek majd olyan slágerek, mint a Pretty Fly, vagy a The Kids Aren’t All Right, és az idén húsz éves lemez, azaz a Smash majdnem minden dala is. Aki még ezek után sem elég fáradt, nekik a PASO adja a skangilosához a riddimet.

Hol is lesz mindez?

A tihanyi apátsággal szemben, a Balaton mellett, egy kétszáz éves borospince fölött, a szabad ég alatt. A helyszín Szántódpuszta, ami már önmagában is hatalmas élményt nyújt. Maga a terület egy 150-200 éves birtok képét őrzi. Egy kulturális központ működik itt, amely rengeteg kulturális és képzőművészeti eseményért felel. Arról nem beszélve, hogy itt van a Balaton egyetlen akváriuma is.

A fesztiválozók kempingje a Szent Kristóf kápolna dombját kapta, így a sátorozó közönség minden reggel a Balaton csodálatos panorámájára ébredhet. A fesztivál egy kétszáz éves borospince fölött terül el, ami a borozáson kívül számtalan programot ígér a fesztivál vendégeinek, de ez legyen meglepetés. A területtől néhány kilométerre Balatonföldvár terül el, melynek kikötője csodálatos látnivalókkal és a környék legfinomabb lángosával várja az erre tévedőket.

A helyszín vonattal, autóval, kerékpárral és gyalog is könnyen megközelíthető. A látogatás módját nyílván a távolság határozza majd meg. A szervezők kérnek azonban mindenkit, hogy a 7-es főutat gyalogosan mindenképp kerüljék el. Két okból, az egyik, hogy nem gyalogosforgalomra tervezték, ezért balesetveszélyes, a másik ok, hogy külön gyalogút vezet a fesztiválhoz. Táblákkal, közlekedési lámpákkal és kijelölt gyalogátkelőhelyekkel.

Azoknak, akik egy fesztiválon nem csak a szórakozást, hanem a kikapcsolódást, a pihenést, a kirándulást, és a nyaralást is keresik, azoknak, akik nem akarnak súlyos tízezreket fizetni nagy nevekért, azoknak, akik minden fesztiválon ott vannak, azoknak, akik egy évben csak egy fesztiválon vannak ott, mindenképp a Pannónia Fesztivál négy napját ajánljuk, hiszen a külföldi fellépők mellet a hazai zenei élet apraja-nagyja is ott lesz. Arról nem is beszélve, hogy a Balaton vize már elég meleg lesz, hogy a negyedórányira lévő strandon is kényelmesen henyélhessünk.

Forrás: Hirextra.hu