Szeretik a diákhitelt

Két héttel az első hiteligénylési határidő lejárta előtt már több mint 3200 állami kamattámogatású kötött felhasználású Diákhitel2 igénylés és 2000 szabad felhasználású Diákhitel1 igénylés érkezett a Diákhitel Központ Zrt.-hez. Kétszázan mindkét konstrukciót igénybe szeretnék venni – hangzott el szerdán a szervezet fővárosi évnyitó sajtótájékoztatóján.

Bugár Csaba vezérigazgató tájékoztatása szerint Diákhitel1 igénylés 420 millió forint, míg a kötött, csak a tanulmányi költségekre felhasználható Diákhitel2 igénylés eddig 800 millió forint értékben érkezett a Diákhitel Központhoz. Diákhitel1 esetén 222 ezer, míg a másik konstrukciónál 269 ezer forintot igényeltek átlagosan szemeszterenként. A Diákhitel1 esetén az igényelt havi támogatás átlagos értéke több mint 44 ezer forint volt.

Mint elmondta, 12 év alatt 330 ezer ügyfélnek 256 milliárd forint hitelt folyósítottak eddig a Diákhitel-program keretében. 230 ezer hitelfelvevő még nem fizet, miközben több mint 100 ezren már visszafizették a teljes hitelt. A vezérigazgató szerint magas a visszafizetési arány, az idén mindössze a hitelfelvevők 1,55 százalékának szerződését mondták fel a visszafizetés elmaradása miatt.

Tavaly csaknem 11 ezren igényeltek Diákhitel1-et, több mint 5800-an pedig Diákhitel2-t. Csaknem 1800-an mindkét hitelkonstrukciót igénybe vették. A legtöbb hallgató a Debreceni Egyetemen kért szabad felhasználású hitelt, míg a kötött hitelt a Budapesti Gazdasági Főiskolán tanulók választották a legnagyobb számban.

Az eddig beérkezett legfrissebb adatok szerint Diákhitel1-et a Szegedi Tudományegyetem, míg Diákhitel2-t a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói igényeltek a legnagyobb számban.
A szabad felhasználású Diákhitel1 kamata jelenleg 7,5 százalék, míg a Diákhitel2 kamata 8,75 százalék, ám az állami kamattámogatás következtében a hallgatóknak csak 2 százalékot kell fizetniük. A vezérigazgató tájékoztatása szerint tavaly a hallgatók 15 százaléka vett fel Diákhitel2-t, ám ez az arány idén várhatóan magasabb lesz.

Lovas Attila, a Diákhitel Központ üzleti vezérigazgató-helyettese a hiteligénylés rendszerének kibővítéséről számolt be. A tanulmányi online rendszerekben (ETR, Neptun) megtalálhatók a hallgatók adatai, így a hallgatók már azon keresztül is elindíthatják a hiteligénylést, még a beiratkozás előtt. A tanulmányi osztályon egyeztetik az adatokat személyesen, így jelentősen csökkenhet a hibásan kitöltött hiteligénylési lapok száma - tette hozzá.

A Diákhitel Központ weboldalán elérhető pénzügyi tájoló elnevezésű szolgáltatás segítséget nyújt a hallgatók várható költségeinek kiszámításához, köztük az utazási, szállás és egyéb költségek kalkulálásához is - mondta Lovas Attila.

Forrás: MTI