Balatoni borok, mint az ország hírnökei

"A Balaton és a Balaton Felvidék a legjobb példája és hírnöke lehetne mindannak, amiről Magyarországnak szólnia kell itthon és a világban egyaránt!" Interjú Mlinkó Istvánnal a Balaton Aranya Szőlőbirtok borászával.

Meg lehet-e már mondani egyértelműen, hogy milyenek lettek a 2011-es borok a Balaton-felvidéken?

A tavalyi év az egész országban kiemelkedő volt a szőlőtermés és a borkészítés szempontjából. Nincs ez nálunk se másként. Nyugodt szívvel elmondhatom, hogy nagyon jó év volt a 2011-es, nagyon finom, fajtajelleges, a helyi terroár illat és íz jegyeit magukon hordozó borokat készítettünk.

Okoztak-e gondot a Balaton-felvidéken a februári nagy fagyok?

Hála Istennek nem tapasztalok különösebben nagy károkat. Ne felejtsük el, hogy a Balaton-felvidéken – és ezen belül különösen a mi saját területeinken, Balatonakaliban és Dörgicsén – a helyi mikroklímának egyedülállóan kedvező. Ennek is köszönhetően nem volt olyan napokig tartó alacsony hőmérséklet, amely komolyabb gondot okozott volna a rügyekben.

Milyen termést vár idén?


Bizakodó vagyok. A tavalyi év után - amely kiemelkedő volt – nagyon jót tenne, ha idén is sikeres évünk lenne. Ami tőlünk telik azt megtesszük, a többi az égiektől függ.

Melyek a klasszikus Balaton-felvidéki borok?

Klasszikus Balaton-felvidéki bor az Olaszrizling, a Szürkebarát, valamint a Kéfrankos. A világfajták közül a Sauvignon Blanc és Chardonnay a Balaton-felvidéken is otthonra lelt.

Mekkora területen gazdálkodik jelenleg a Balaton Aranya Szőlőbirtok?

Kézműves borászatunk jelenleg négy hektáron gazdálkodik Dörgicsén és Balatonakaliban. A pincénk Balatonakaliban van, feldolgozónk, bemutatótermünk Dörgicsén a Dörgicsei Borházban található.

A Balaton-felvidéki kirándulások, túrák közepette hova érdemes beugrani borkóstolóra?


Nagyon sok helyen kínálják a helyi és környékbeli borokat. Én Dörgicsét ajánlom, azon belül is a Dörgicsei Borházat. Itt a Balaton-felvidék klasszikus borait kóstolhatják, ismerhetik meg. Az ide látogatók működés közben ismerhetik meg a kézműves borászat mindennapjait, bemehetnek a pincészetbe, megnézhetik, hogyan történik a palackozás. De természetesen a legfontosabb az, hogy nagyon finom borokat kóstolhatnak!

A Balaton-felvidék mindig is az ország egyik fontos bortermő vidéke volt, milyen manapság a Balaton-felvidéki borok általános megítélése?

A borkedvelők és a borászok véleményei alapján is egyöntetűen állíthatom, hogy egyre jobb. Mint minden borvidéknek, a Balaton-felvidéknek is megvannak a saját, jellemző fajtái. Néhány évvel ezelőtt a villányi és a szekszárdi vörösborok voltak a keresettek, ma már jelentős érdeklődés és figyelem irányul a fehér fajták és a rozé felé is. Ezekkel a Balaton-felvidék kiemelkedően jól áll.

Hogyan látja a Balaton-felvidéki jövőjét?


A Balaton-felvidék az ország egészének jövője szempontjából meghatározó kell, hogy legyen. A páratlanul szép és természeti kincsekben gazdag Balaton Felvidékre és a szakértően ápolt borvidékekre is a hagyományok tisztelete és az értékek védelme a jellemző. A Balaton és a Balaton- felvidék a legjobb példája és hírnöke lehetne mindannak, amiről Magyarországnak szólnia kell itthon és a világban egyaránt!



Magyarország sok értékes hagyománya közül az egyik legnemesebb a borkészítés, a szőlőkultúra. Nagy hiba azonban csak a régi dicsőségen merengeni és unos-untalan azt felemlegetni. Napról-napra, szüretről-szüretre a legmagasabb minőséget kell produkálni és a borászat minden apró mozzanatát a legnagyobb odafigyeléssel kell végezni. Hatalmas a piaci csata a külföldi borokkal, ha álljuk a versenyt abban mi magunk is fejlődünk, ha nem, akkor elvesztünk. Bár erre gondolni sem merek!

Milyen Balaton-felvidéki bort ajánl legszívesebben a borbarátoknak?

Természetesen a klasszikus Balaton-felvidéki fajtákat. Mindenképpen ajánlom a Balaton Aranya Szőlőbirtok Olaszrizlingjét, Szürkebarátját, Sauvignon Blanc-ját és Kékfrankos Rozéját.

Mennyire tudatos a turizmus-szervezés és a Balaton-felvidéki borkultúra együttműködése?

A turizmusnak és a borkultúrának is kell, hogy legyen saját, hosszú távú koncepciója. Egészen biztos vagyok benne, hogy a borra, a borkultúrára, a borászatokra komoly turisztikai koncepciókat lehetne és kellene is építeni. A magyar borkultúra és Magyarország történelme ezer szállal kötődik egymáshoz, miért ne kötődhetne össze a jövője is? A turisták többsége – mert ilyen-olyan információjuk már általában van a magyar borokról – ha már itt vannak, megkóstolják borainkat. El kellene érni, hogy kifejezetten a bor, és a borhoz kötődő élmények miatt is jöjjenek látogatók Magyarországra.