A bírói ellenszélben ezúttal nem ment

Négy góllal is vezetett a harmadik harmadban, végül hosszabbításban mégis 15-14-re kikapott a magyar férfi válogatott a sanghaji vizes világbajnokság vízilabdatornájának csütörtöki elődöntőjében.

Kemény Dénes csapata a szombati bronzmérkőzésen a Horvátország-Olaszország elődöntő vesztesével találkozik.

Eredmény, elődöntő:

Szerbia-Magyarország 15-14 (1-2, 5-7, 3-3, 4-1, 1-0, 1-1) - hosszabbítás után
-----------------------------------------------------------------------------
a magyar góldobók: Madaras 4, Hárai, Varga Dániel 2-2, Steinmetz, Biros, Varga Dénes, Szivós, Hosnyánszky, Kiss 1-1

Az előrehozott finálénak is beillő összecsapás előtt visszafogott, de egyértelmű derűlátás jellemezte a magyarokat a mérkőzés kimenetelét illetően. A háromszoros olimpiai bajnok Benedek Tibor, aki már nem a vízben, hanem a parton segíti Kemény Dénes szövetségi kapitányt, például így fogalmazott a nemzeti együttes honlapjának: "Mindenki úgy várja az elődöntőt, hogy ezt a szerb csapatot meg fogjuk tudni verni." Az elsőszámú kapussá előlépett Nagy Viktor pedig arról beszélt az MTI tudósítójának, hogy ő kifejezetten szeret a szerbek ellen védeni. "Az utóbbi meccseink jól is sikerültek velük szemben" - mondta.

Az olimpiai bajnok magyarok és a világbajnoki címvédő szerbek közötti csütörtöki pólós csata eleje mindenesetre kölcsönösen a támadások eredményes hatástalanításának jegyében telt el, három akció itt, három akció a másik kapu előtt halt el gól nélkül. A 4. percben aztán megtört a jég: a szerbek betaláltak, Madaras Norbert pazar passzából azonban Steinmetz Ádám lőtt nagyon szépen a hálóba, majd a másik center, Hárai Balázs vágta a bal felső sarokba a labdát (2-1). A kezdeti bizonytalankodás megszűnni látszott a magyar csapatnál, a magabiztosabban nekiinduló szerbek viszont a támadási idő lejártáig többször is képtelenek voltak mit kezdeni a Kemény-csapattal.

A második nyolc perc e tendenciát igazolva parádés magyar góllal indult: akcióból a háromszoros olimpiai bajnok csapatkapitány, Biros Péter pattintott a bal felsőbe. Rögtön utána - emberelőny végén - Madaras bal keze suhintott tévedhetetlenül pontosan, majd ugyanő adott elronthatatlan passzt Varga Dénesnek, ezzel 5-1-re (!) meglépett a magyar válogatott, nem kis mértékben a több ízben is nagyszerűen hárító Nagy Viktornak köszönhetően. Szerb szépítésre Szivós Márton válaszolt húzásból (6-2), utána pedig Hosnyánszky Norbert bombájával állandósult a különbség (7-3). Egy "gyanús" - de megadott - találat hozta közelebb a szerbeket, csakhogy remek megúszásból Varga Dániel bevette a jobb alsó sarkot (8-4), a 8-5-re pedig Madaras Norbert gólja következett felelet gyanánt, kár, hogy a nagyszünet előtt még a rivális is eredményes tudott lenni (9-6).

A harmadik játékrész nyitányaként a szerbek elpuskázták a gyorsan megkapott fórjukat, a magyar előnyt ugyanakkor Madaras gólra váltotta (10-6). A rivális is élt egy eséllyel (10-7), ám a háromszoros ötkarikás aranyérmes Kiss Gergely - egy rontott löket után - pompás ejtéssel "korrigált" (11-7). A szerbeket támogató emberelőnyök egyike segített ugyan, de csak átmenetileg, mert a hat az öt elleni játékban Hárai szemet gyönyörködtető figura végén alakította az állást 12-8-ra. Az utolsó pillanatokban jött szépítő gól azonban még életben tartotta a szerb reményeket (12-9).

Különösképpen, hogy a negyedik negyedben nekik ítélt fórból 12-10-re zárkóztak fel. A bámulatosan jól teljesítő Madaras azonban szintén emberelőnyben bombagóllal reflektált (13-10). 13-11-et követően újfent szerb előnygól következett (13-12), majd akciógóllal egyenlítettek is. Az elfáradó Nagy helyére Szécsi Zoltán állt be a magyar kapuba, rögtön labdát is szerzett, de kimaradtak a lehetőségek, igaz, ekkor már a szerbekéi is. Kevesebb, mint egy perc volt hátra, amikor Kiss ejtése hosszúra sikeredett, s a rivális vezethetett akciót, Hosnyánszky azonban labdát szerzett. 16 másodperc volt ekkor még a meccsből, de a magyar támadásból sem lett semmi, következhetett a hosszabbítás.

A ráadás első három percében a második - összességében ekkor a 15 magyarral szemben már a 20. - szerb emberelőny gólt hozott (13-14). A második "félidőben" fórból Varga Dániel egyenlített (14-14), az "ügyeletes" szerb előny kimaradt, az újabb azonban már nem (14-15), így nyert Szerbia, Magyarország a bronzért játszhat.
Forrás: MTI