Szigorúbb szórakozás

Március közepén lép hatályba az a kormányrendelet, mely a zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételét hivatott elérni.

A Közép Magyarországi Fogyasztóvédők Egyesületének közleményében olvasható, hogy szigorú engedélyezési eljárás, folyamatos ellenőrzések és szankciók a szabályok megsértése esetén: mindez azért, hogy elkerülhetőek legyenek a West Balkán tragédiához hasonló esetek.

A Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület közleményében egyetért azzal, hogy a jogalkotó szigorítja ezen rendezvények szervezésének feltételeit, ellenőrzésének rendszerét. "Az új szabályozás értelmében – ahogy azt korábban Egyesületünk is javasolta – rendezvény csak engedély birtokában tartható a korábbi, csupán bejelentési kötelezettséggel szemben."

Az engedélyezési eljárásában a jegyző, a népegészségügyi intézet, az építésügyi hatóság, a tűzoltóság és a rendőrség is részt vesz. Az engedélyt kérőnek részletes biztonsági tervvel kell rendelkeznie – mely menekítési tervet és a biztonsági személyzet létszámát is tartalmazza –, és a nyilvántartásba vett rendezvényt az önkormányzat honlapján közzéteszi.

"Ugyancsak fontos, hogy a szervező korlátozhatja a fiatalkorúak beléptetését a rendezvényre, illetve az alkoholfogyasztás megelőzése érdekében különböző karszalaggal láthatja el őket. A rendezvény helyszínét évente legalább egyszer ellenőriznie kell az illetékes hatóságoknak, és erre – egy éven belül legalább kétszer – a rendezvény ideje alatt is alkalmat kell teremteni."

Kiemelik: Fontos, hogy a hatóságok bezárhatják ideiglenesen a helyszínt, sőt, az engedélyt vissza is vonhatják abban az esetben, ha hiányosságokat tapasztalnak.

A Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület közleményében egyetért a változtatásokkal, és örömmel látja azt is, hogy a Parlament Fogyasztóvédelmi Bizottsága – sok más fontos témához hasonlóan – a rendezvényszervezéssel kapcsolatos kérdéskört is felvette napirendi pontjai közé az idei év tavaszi ülésszaka keretében.