Nyilvános ügynöklista: politikusok is benne voltak!

Több mint félezer nevet tartalmaz az a keddtől, interneten elérhető lista, amelyen a Kádár-rendszer Belügyminisztériumának szigorúan titkos (szt) állományú tisztjei szerepelnek.

Az adatlapok között felbukkan Medgyessy Péter volt miniszterelnök és Boros Imre, az első Orbán-kormány egykori kisgazdapárti miniszterének neve is. A hódmezővásárhelyi önkormányzat támogatásából létrejött, www.szigoruantitkos.hu címen működő honlap ismertetője szerint az oldalon azok a személyek találhatók, akiket szigorúan titkos állományú tisztként tartottak számon, és iratanyagukat átadták az állambiztonsági szolgálatok történeti levéltárának.

A portál történész végzettségű készítői arra is felhívják a figyelmet, hogy kutatások során nem kívántak állást foglalni abban a kérdésben, hogy ezen személyek valóban szt-tisztnek tekinthetők-e.

A listán szereplők döntő többsége valamilyen középvezetői fedőállást töltött be, jellemzően minisztériumi, vagy vállalati osztályvezetőkkel találkozhatunk, de számos esetben szerepelnek például szállodavezetők is a tisztek között.

A honlapon olvasható nevek között megtalálható a kormányfői posztot 2002-2004. között betöltő Medgyessy Péter is, aki 1978-tól négy évig D-209-es számon, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetőjeként, főhadnagyi rangon működött közre a Belügyminisztériummal. A dokumentum szerint a volt politikus 1981-ben "jó munkáért" csoportfőnöki és pénzbeli dicséretben részesült. Szintén a rendszerváltás után töltött be miniszteri tisztséget Boros Imre, akit az internetes oldalon található adatok alapján 1989 februárjában szerveztek be elhárító tisztnek az idegenforgalom területén. A volt tárcavezető ugyanakkor az irataihoz csatolt nyilatkozatok szerint mindenkin jogi elégtételt kíván venni, aki szt-tisztnek nevezi őt.

Lázár János, Hódmezővásárhely fideszes polgármestere kedden, sajtótájékoztatón mutatatta be az szt-tisztek névsorát ismertető honlapot. A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője azt szorgalmazta, hogy minél hamarabb nyilvánosságra kerüljenek az 1945 utáni pártállami dokumentumok, így a Kádár-rendszer iratai is, hogy mindenkinek lehetősége legyen megismerni a múltat.

Blazovich Péter, a csongrádi városban található Emlékpont Központ igazgatója a honlap céljának nevezte, hogy ne csak az ügynökök kerüljenek középpontba, hanem azok is, akik önként vállalták az apparátusban való szereplést.

Ungváry Krisztián történész, a kutatás egyik résztvevője azt emelte ki, hogy az szt-tiszti rendszert alig ismeri a közvélemény; pedig ők voltak azok, akik fedőmunkahely mellett - például nemzetközi kapcsolatok osztályainak vezetőiként - a hivatalos munkájukat "önként, ideológiailag megalapozottan végezték". Mint mondta, hivatásos belügyi alkalmazottakból, illetve korábban a Belügyminisztériumban egyáltalán nem dolgozó emberekből is lehettek szt-tisztek. Utóbbiakat civil posztjuknál fogva szervezték be, fizetést kaptak munkájukért. A Kádár-rendszerben az szt-tiszti rendszer folyamatosan fejlődött, ezren a hírszerzés, további maximum 1500-an pedig belső elhárításnál dolgoztak, "de lehet, hogy kevesebben voltak".
Forrás: MTI