Ma dől el Fletó sorsa

Ma dönt az MSZP választmánya a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform országos minősítéséről.

A testület ülésén napirend előtt felszólal Mesterházy Attila pártelnök. A Demokratikus Koalíció Platform tavaly októberben alakult meg azzal a céllal, hogy megszervezze a '89-es demokraták politikai képviseletét. Elnöke Gyurcsány Ferenc volt kormányfő, alelnökei Molnár Csaba korábbi kancelláriaminiszter és Vitányi Iván, aki a Társulás a Szociáldemokrata Értékekért Platform elnökségét cseréli fel új tisztségére.

A szocialista pártban hét platform működik, a korábbi miniszterelnöké lehet a nyolcadik. Ehhez az kell, hogy az MSZP választmánya megadja számára az országos minősítést.

Lendvai biztos benne


A szocialista párt alapszabálya szerint ugyanis a párttagok szabadon alakíthatnak platformokat és tagozatokat, minősítésükről viszont a választmány dönt, országos szerveződésként pedig csak ezután tevékenykedhetnek. A minősítés feltétele, hogy a platform beterjessze programját, szervezeti felépítését, működési elveit és a legalább háromszáz tag meglétét igazoló okiratokat.

Lendvai Ildikó, a párt korábbi elnöke csütörtökön arról beszélt: majdnem biztos benne, hogy a választmány megadja az országos minősítést a Demokratikus Koalíció Platformnak, mivel teljesítette az ehhez szükséges formai feltételeket. Az MTI értesülése szerint ezt javasolta a választmánynak MSZP elnöksége is.

Lesz miről beszélni

A választmányi ülésen ugyanakkor a többi tagozatról és platformról is szó esik, miután a testület tavaly decemberben elfogadta azt a szempontrendszert, amely alapján minden párton belüli szerveződést megvizsgálnak, és egyeztetnek velük a tevékenységükről, döntenek megerősítésükről vagy megszüntetésükről.

Lendvai Ildikó értékeli a Klubhálózat elindításának tapasztalatait, Kiss Péter társadalompolitikai kabinetvezető előadása után pedig konzultációt tartanak "a kormány tervezett megszorító intézkedéseiről" A testület zárt ülést tart, Simon Gábor és Mesterházy Attila pártelnök napirend előtti felszólalása viszont sajtónyilvános.
Forrás: MTI