A nyugdíjbiztosító este hatig fogadja a nyilatkozattevőket, akik maradni akarnak a magánnynugdíj rendszerben. Eddig 76 588 tag döntött így. Szanyi Tibor szerint a kevés maradó a kormány módszereinek, és fenyegetéseinek köszönhető.

Még százezren sincsenek

„Eddig 76 588 fő jelezte, hogy marad a magánnyugdíj rendszerben”. Ezt Szőke Lovas Zsuzsanna, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság szóvivője közölte a HírExtrával. A tagok már csak a mai napon nyilatkozhatnak maradási szándékukról.

A szóvivő elmondta: a hivatalok, meghosszabbított nyitvatartás mellett, este hatig fogadják azokat, akik nyilatkozni szeretnének. „Aki még hat órakor beáll a sorba, annak elfogadják a nyilatkozattételét.”

Sikertelen kampány

Az adatok alapján valószínűleg százezren sem maradnak a pénztáraknál, dacára annak, hogy mennyi pénzt öltek bele a kampányba a magánnyugdíjpénztárak és az MSZP. Szanyi Tibor szocialista politikus szerint az egyik oka ennek az általános tájékozatlanság. „Az emberek a kisebb ellenállás irányába mentek. Ha a Fidesz úgy tette volna fel a kérdést, hogy ki akar államiba menni, akkor lehet, hogy fordítva alakult volna az eredmény.” Hozzátette: a helyzet megértetéséhez több idő kellene.

A politikus elmondta azt is, hogy, a közszféra dolgozóinak esélyük sem volt a magánnyugdíj rendszerében maradni: „Az azonnali kirúgással kellett volna szembenézniük, ha vannak olyan bátrak, és maradnak.”

Hozzátette: a minimálbér esetében van egy olyan számítás, amely nem mutat nagy megtakarítást, hogy megérje nyilatkozni. Ennek lehet olyan olvasata is, hogy megéri átlépni az állami rendszerbe, ez pedig nagyban csökkentette a maradni vágyók számát.

Szempontként sorolta fel azt is, hogy a kormány több joghátrányt jelentő intézkedést helyezett kilátásba a maradóknál. Példátlan a demokráciában, hogy az állami nyugdíj kétharmadának, és - az öregkorra - az egészségügyi ellátás elvesztésével fenyegeti a Fidesz azokat, akik maradni akarnak.”



A végsőkig elmennek

Szanyi Tibor azt is elmondta, hogy jogorvoslat terén elmennek a végsőkig: „Az Alkotmánybírósághoz beadtuk a megfelelő beadványokat. Ha megsemmisítik a Fidesz döntését, akkor jó, ha nem akkor Strasbourghoz fordulunk.”

Az Alkotmánybíróság várhatóan február végén, vagy március elején dönt az MSZP beadványáról.

Mennyi marad?
A magánnyugdíjpénztárak a hatályos törvények szerint nem működhetnek 2000 fő alatt. A felügyelet szerint 41 magánnyugdíjpénztár működik. A jelenlegi adatok alapján 1868 fő jut egy pénztárra. Az eloszlás nyilván nem egyenlő, de így is több pénztárt fognak felszámolni.