A MÁV hazait akar

Szarvas Ferenc a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója nyílt levélben kérte fel a hazai kis- és középvállalkozásokat arra, hogy véleményükkel, ötleteikkel, javaslataikkal járuljanak hozzá ahhoz, hogy minél több hazai kis- és középvállalkozás váljon a MÁV beszállítójává, új alapokra helyezve a velük való együttműködést.

A MÁV a közösségi közlekedés átalakításának részeként hozzálátott a működés hatékonyságát akadályozó problémák feltárásához. Ennek egyik pillére, a MÁV beszerzési politikájának és gyakorlatának új alapokra helyezése. A MÁV csoport beszerzései éves szinten mintegy 80 milliárd forintot tesznek ki.

A nemzeti vasúttársaság évente több száz nyílt közbeszerzési és egyéb beszerzési eljárást hirdet. Mindezek a legkülönfélébb területeken adnának lehetőséget a kis- és közép vállalkozások bevonására és a beszerzések jelentős részében, élénk verseny eredményeként a nyertes ajánlattevővel való szerződésre. A beszerzéseket professzionális elektronikus árlejtési rendszer segíti, amely nagyszámú ajánlat egyidejű fogadására képes. A beszerzések 30%-kát már ezen a rendszeren keresztül intézi a vállalatcsoport.

A vasúttársaság tapasztalati szerint azonban, többnyire alig akad jelentkező a meghirdetett beszerzési eljárásokra. Ráadásul, az alacsony részvétel miatt, sok esetben nem alakul ki valós versenyhelyzet, így a MÁV-nál sem lehetnek biztosak abban, hogy a legjobb terméket vagy szolgáltatást kapják partnereiktől.

A MÁV gazdasági és morális megújulása nem képzelhető el a beszerzések racionalizálása nélkül. A vállalat csoportnál, jelenleg is folyamatosan vizsgálják, hogy vajon melyek lehetnek az okai annak, hogy a meghirdetett közbeszerzési eljárások nem keltik fel a vállalkozók érdeklődését.

A MÁV vezetése biztos abban, hogy a legpontosabb és leginkább megszívlelendő véleményeket, ötleteket, javaslatokat maguktól a kis- és középvállalkozásoktól kaphatják. Szarvas Ferenc, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, a mai napon nyílt levélben fordult a hazai kisbeszállítókhoz, arra kérve őket, hogy osszák meg véleményüket a cégcsoport által kiírt közbeszerzésekkel kapcsolatos tapasztalataikról, esetleges távolmaradásuk hátteréről, mondják el véleményüket, javaslataikat, döntésük indokait!

„Meggyőződésem, közös érdekünk az, hogy a nemzeti vasúttársaság beszerzéseiben minél többen vehessenek részt, ezért szeretnénk új fejezetet nyitni a vállalkozók és a MÁV új vezetése közötti együttműködésben, egészen új alapokra helyezve azt.” -mondta el Szarvas Ferenc elnök-vezérigazgató, majd hozzátette: „A kis- és középvállalkozások felvetései, valamint a mi vizsgálataink alapján születő tanulságokat közzé fogjuk tenni és egy Beszállítói Konferencia keretében tárgyaljuk meg az összegzett tapasztalatokat. Határozott célunk az, hogy a nemzeti vasúttársaság átfogó modernizálását tiszta lappal kezdjük.”