Médiatörvény: már megint a multik

Az EU-biztos, Neelie Kroes elsősorban azért kritizálta a médiatörvényt, mert a határon túlról szolgáltató médiumokat is szabályozná. Végre kibújt a szög a zsákból: az EU ismét a saját multijait védi.

Navracsics a multikkal tárgyalt

Nem volt könnyű dolga Navracsics Tibornak az EU-biztossal való tárgyaláson, hiszen tudtával, vagy anélkül, de a média multikkal tárgyalt. Noha az illetőt Neelie Kroes-nak hívják, és az EU biztosa, de a cél egyértelmű: megvédeni a multik érdekeit.

Az EU-biztos elsősorban azt kifogásolta, hogy a hazai médiatörvény szabályozni kívánja az itthon leadott tartalmakat akkor is, ha a sugárzó médium külföldi. Azért ha ez a törvény tényleg gond lenne, akkor nem csak az lenne a baj, hogy a külföldi médiumokat szabályozza, hanem az is, hogy a hazai médiával úgy bánik, ahogy.

Végül is, mit képzelünk mi, hogy szabályozni akarjuk azokat a tartalmakat, amelyek megjelennek hazánkban? Felháborító! Úgy látszik, Kroes elfelejtette, hogy az EU nem multivédelmi szervezet, hanem egy politikai közösség.

Egy multi határai

A bérhuhogók persze egyből kinyilatkoztattak: „Orbán nem tiszteli a határokat.” Vajon egy multi mikor tartotta tiszteletben a határokat, akár az erkölcs és tisztesség határait, akár az országok közötti vonalakat… És arra is, hogy a nagy „jogvédők” ezért miért nem emelték fel soha a hangjukat?

Az EU kibökte végre mi fáj: sértjük a multik érdekeit. Persze nem egyenes úton, csak úgy a sorok között, mindenféle körítéssel. Valamiféle "eredet ország" elvével érveltek. Azért megnézném, hogy mit szólnának Franciaországban egy olyan műsorszolgáltatóhoz, ami a Vichy-kormány tetteit akárcsak ismertetné, még ha esetleg dicsérné is. Nyilván nem törölnék a szolgáltatók közül, mert az illetékes csatorna Luxembourgból sugároz, és ott ezt lehet.

Hüpp-hüpp-hüpp, multi trükk

Amúgy sem ismeretlen az a multi trükk, hogy külföldön alapítanak céget, és onnét sugároznak egy másik országba. A német országos kereskedelmi televíziók mind külföldről sugároznak. Az RTL (amely nálunk is sugároz) belga, a SAT 1 pedig luxemburgi. Könnyű így kibújni a felelősség (meg az adózás) alól.

Most valaki fellépett ez ellen, a multik pedig léptek. Az ő jogaik, az íratlan multi jog valóban sérül, de az már az európai közösség végét jelenti, ha ezeket kell védeni.

Vichy-kormány
A második világháborúban a németekkel kollaboráns kormány. A franciák számára ez a téma nem létezik, bárkit megkérdeznek, ilyen nem volt soha. Viszont ezzel a témával nagyon könnyű egy franciát kihozni a sodrából.