Schmitt: szabad a sajtó

Schmitt Pál köztársasági elnök szerint az EU-elnökség óriási feladat, óriási lehetőség Magyarországnak.

Az államfő európai uniós ügyekkel foglalkozó külföldi újságírókat pénteken Budapesten fogadva azt is hangsúlyozta, Magyarországon sajtószabadság van, teljes és maradéktalan.

Schmitt Pál köszöntőjét angolul kezdte, majd magyarul folytatva kiemelte: bár az elnökség idején a kormányé a főszerep, ő maga is szeretne aktív szerepet vállalni az eseményekben.

Úgy fogalmazott: minden lehetőséget meg kíván ragadni az ország nemzetközi megbecsülésének javításáért "egy meglehetősen ellentmondásos időszak után".A köztársasági elnök szerint Magyarországon tavaly a választópolgárok Európában példátlan mértékű felhatalmazást adtak az országgyűlési többséget alkotó, és kormányt alakító politikai erőknek. Hozzátette: őt is ez az erő, ez az akarat emelte jelenlegi hivatalába.

Kiemelte: ma Magyarországnak nagy társadalmi felhatalmazással, rendkívül erős parlamenti többséggel bíró kormánya van, amely képes úrrá lenni a gazdasági nehézségeken, képes rendet teremteni. A demokratikus választásokon kapott felhatalmazás a magyarok elvárásainak, az átruházott szuverén hatalom mértékét, legitimitását is tükrözi - tette hozzá.
Forrás: MTI