Enyhülés várható

Átmenetileg búcsúzhatunk a súlyos mínuszoktól, ugyanis mától jelentős felmelegedés kezdődik hazánkban. Darányi Mariann orvos-meteorológust kérdeztük a várható időjárásról és annak hatásairól.

A tartós hideg után, mennyire terheli meg szervezetünket a változás?

A változás minden esetben hatással van szervezetünkre. Az ehhez szükséges alkalmazkodás, igénybe veszi az energiatartalékainkat, amit fokozatosan emiatt fel is élünk. A tél második felére már nehezebben tudunk alkalmazkodni, ugyanis ekkorra szinte teljesen kiürül a vitamin és tápanyag raktárunk.

Másrészről a meleg környezet kedvez a baktériumok, vírusok és élősködők számára, így sajnos könnyebben kapunk el fertőzéseket is. A melegben tehát sokkal kedvezőbbek a körülmények a járványok kialakulásához és terjedéséhez.



Mivel tudjuk megóvni magunkat a kellemetlen hatásoktól?

Érdemes minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, illetve a mozgás is nagyon fontos. Arra viszont ügyelni kell, hogy felhős-borult időben a kültéri sportok nem javasoltak a mostanában jellemző légszennyezettség miatt.

Az elmúlt hetekben sokszor volt magas a szállópor szintje a nagyvárosokban, ennek ellenére nem szabad kiiktatni a sportolást. Téli időszakban egy-egy sportcentrum meglátogatása pótolhatja a szabadtéri mozgást. Ami még nagy segítség lehet, az a szaunázás. Ugyanis használata könnyedén karban tudja tartani szervezetünket és még kellemes időtöltés is.

Használatával kiüríthetjük a felhalmozott méreganyagokat, az érrendszerünknek pedig egyfajta edzést jelent. A nagy hőmérsékletkülönbség hatására kitágulnak, majd összeszűkülnek az erek, ami a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők kivételével, minden emberre jótékony hatást gyakorol.

Előreláthatólag meddig fog tartani az enyhébb időjárás?

A következő napokban töretlen tendenciával marad a melegedés, jövő hét hétfőtől azonban újabb hidegfront érkezik. Ez nem azt jelenti, hogy ismét drasztikusan leesik majd a hőmérséklet, mint legutóbb, de a hétvégén várható 6-12 fokos hőmérséklet azért csökkenni fog.

Az eddigi évek alapján mennyire számítanak extrémnek a januári „melegek”?

Extrémnek semmiképpen sem nevezném. Január elején a sokévi átlagból vett eltérés a napi középhőmérsékletben -4-5 fok volt, a most hétvégén várható eltérés is hasonló lesz, csak pozitív irányban. Átlagosan 5-7 fok eltérés még abszolút nem nevezhető extrémnek. Eddig a megszokottnál kicsit hidegebb volt, most pedig melegebb lesz. Ilyen az időjárás.

Melegfront
Melegfront esetében a meleg levegő kisebb fajsúlya miatt felsiklani kényszerül a hidegebb és sűrűbb levegőtömegre. Először a magasban fátyolfelhők jelennek meg, amelyek szétterjednek az égen. Alatta vastagodva középmagas lepelfelhők alakulnak ki. Legutoljára következik az esőréteg-felhő, amiből egyenletes, tartós, nagy területen eloszló csapadék (eső, hó, ónos eső, szitálás stb.) hull.

Légnyomása az érkezése előtt mindig erősen süllyed, átvonulása után általában nem változik. Ha a melegfront levegője nedves, a front sokkal hevesebb lesz. Magyarországon főként a Földközi-tengerről jövő mediterrán ciklonokkal kapcsolatos frontok jellemzőek, de – főleg télen – az Atlanti-óceán felől érkező frontok is előfordulnak.