Az MSZP tudni akarja az okokat

Az MSZP támogatja az államadósság-növekedés okait vizsgáló albizottság létrehozását - közölte Kormos Kata, az MSZP szóvivője kedden az MTI-vel.

Kormos Kata hangsúlyozta: az MSZP azt várja, hogy a testület vizsgálja ki egyebek mellett az első Orbán-kormány által bevezetett kedvezményes lakástámogatások hatásait, mert azok több 100 milliárd forinttal növelték az államadósságot. Mint hozzátette: kivizsgálásra ajánlják a Járai Zsigmond által fémjelzett jegybanki politikát is.

Az MSZP-szóvivő szerint az albizottságnak figyelembe kellene vennie a 2008-as gazdasági világválság hatásait, és remélik, hogy a vizsgálat tárgyát képezi majd Magyarország kockázatviselésének 1,7 százalékról közel 4 százalékra való emelkedése is.

Szijjártó Péter, az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságának alelnöke az előző nyolc év alatt bekövetkezett államadósság-növekedés okait vizsgáló albizottság létrehozását kezdeményezte kedden a testület Fidesz-, illetve KDNP-frakcióhoz tartozó tagjai nevében.

A miniszterelnök szóvivője a bizottság jobbikos elnökének, Nyikos Lászlónak írt levelében úgy fogalmazott: a magyar gazdaság egyik legfőbb problémája az államadósság magas szintje, ezért javasolják, hogy az albizottság vizsgálja meg, milyen elhibázott gazdasági és politikai döntések vezettek a GDP-hez viszonyított államadósság 53 százalékról 80 százalékra növekedéséhez 2002-2010. között. Szijjártó Péter szerint a testületnek meg kellene vizsgálnia az ezen döntések mentén felvetődő esetleges felelősség kérdését is.
Forrás: MTI