Vizsgálja az Európai Bizottság a héten jóváhagyott magyar médiatörvényt abból a szempontból, hogy mindenben megfelel-e az Európai Unió jogszabályainak.

Vizsgálja az Európai Bizottság a héten jóváhagyott magyar médiatörvényt abból a szempontból, hogy mindenben megfelel-e az Európai Unió jogszabályainak - közölte a végrehajtó testület szóvivője szerdán.

Nem hivatalos vizsgálatról van szó, csupán annak elemzéséről, értékeléséről, összhangban van-e a törvény az uniós joggal. Alejandro Ulzurrun de Asanza y Munoz hangoztatta, hogy a bizottság nagy fontosságot tulajdonít a sajtó- és véleménynyilvánítási szabadságnak és a médiapluralizmusnak.

Közelről figyelik


A bizottságnak emellett intézményes feladata, hogy folyamatosan figyelje, végrehajtják-e a tagországok az uniós előírásokat. Ha ebben fennakadást tapasztal, megteszi a szükséges lépéseket - fejtette ki.

"Közelről figyeljük a helyzetet, és elemezzük a törvényt az uniós szellemiség és szabályok tiszteletben tartásának szempontjából" - tette hozzá. Hangoztatta, a bizottság csakis az uniós jog szempontjából vizsgálja a törvényeket, azok nemzeti vonatkozásaival nem foglalkozik.

További kommentárt nem kívánt fűzni a témához, így azokhoz a bírálatokhoz sem, amelyek a törvényt az elmúlt napokban a nemzetközi sajtóban érték. Utóbbival kapcsolatban számos újságírói kérdés hangzott el a bizottság szerdai - idei utolsó - sajtótájékoztatóján, de a szóvivő ezekre nem kívánt érdemben reagálni. Nem óhajtott részletesebb tájékoztatást adni a bizottsági értékeléssel kapcsolatban sem.

Az EP zöld frakciója a médiatörvény visszavonását kéri

Az Európai Parlament zöld frakciója szerdán bírálta az új magyar médiatörvényt, és azt kérte a Bizottságtól, valamint az Európai Unió országainak kormányaitól, hogy követeljék annak visszavonását.

"A magyar parlament által nemrég elfogadott médiatörvény egy európai uniós ország számára tűrhetetlen mértékű felügyeletet jelent - írta közleményében Daniel Cohn-Bendit, a zöldek egyik vezetője. - Az új törvény, amely egyértelműen megtorló jellegű, ellentmond az Európai Unió alapszerződésének, az Alapvető Jogok Chartájának és az Emberi Jogok Európai Egyezményének."

Az EBESZ bírátla a törvény


Az új magyar médiatörvény megsérti az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ) a média szabadságára vonatkozó normáit, s fenyegeti a szerkesztői szabadságot és a média pluralizmusát - jelentette ki szerdán Dunja Mijatovic, az EBESZ sajtószabadság-felelőse. "Aggaszt, hogy a magyar parlament olyan médiatörvényt fogadott el, amely ha visszaélnek vele, elhallgattathatja a kritikus médiát és a nyilvános vitát az országban" - tette hozzá az EBESZ sajtóközleménye szerint a december 20-án elfogadott törvényről szólva.

A törvény minden médiatartalmat - a műsorszórókét, a nyomtatott és az online-médiáét - azonos elvek alapján szabályoz, ami ellentétes az EBESZ médiaszabadságra vonatkozó normáival. Szokatlanul széles hatáskört biztosít a nemrég létrehozott médiahatóságnak és médiatanácsnak, amelyeket kizárólag a kormányzó párt által támogatott személyek irányítanak" - emelte ki Mijatovic.

A sajtóközlemény ennek kapcsán emlékeztetett rá, hogy a felügyelő testületek hagyományosan csak a műsorszórókat irányítják, de az új magyar törvény irányító jogot biztosít nekik a nyomtatott és online-médiatartalom fölött is. Ez a hatalomkoncentráció példátlan az európai demokráciákban és árt a média szabadságának - mondta Mijatovic. Hozzátette: a nyomtatott média szabályozása korlátozhatja a szabad nyilvános vitát és a pluralizmust. Bár az online-média szabályozását technológiailag lehetetlennek tartják, bevezetése öncenzúrát jelent.

Dunja Mijatovic szerint a törvény számos kulcsfontosságú kifejezést nem határoz meg pontosan, így például a védeni kívánt közrendet, amelynek sérelme esetére kötelezővé teszi az újságíróknak hogy felfedjék forrásaikat. "Pontosan meghatározott irányelvek nélkül az újságírók nem tudhatják, mikor követnek el törvénysértést" - jegyezte meg ennek kapcsán a sajtószabadság-felelős.

Dunja Mijativoc bírálta a törvénynek azt a részét is, amely minden médiumtól megköveteli, hogy regisztráltassa magát a médiahatóságnál, továbbá azt, hogy több szabálysértést, például a nem kiegyensúlyozott tájékoztatást nagyon nagy büntetéssel sújt a törvény. "Az új rendszer veszélyezteti a közszolgálati média politikai függetlenségét is" - jelentette ki Dunja Mijatovic, hozzátéve, hogy a kormányzó párt nevezte ki a közszolgálati médiumok minden új vezetőjét és a most már a médiahatóság ellenőrzi valamennyi közszolgálati médium költségvetését.

Az EBESZ sajtószabadság-felelőse tanulmányozta a törvény tervezetét és több mint öt hónappal ezelőtt figyelmeztette a magyar hatóságokat a benne fellelhető fogyatékosságokra. Az EBESZ Állandó Tanácsának készített jelentésében és a nyilvánosságnak szánt nyilatkozataiban Dunja Mijatovic felszólította a magyar hatóságokat, hogy álljanak el a törvénytől és kezdjenek nyilvános vitát egy olyan médiatörvény kialakítása érdekében, amely összhangban van az EBESZ állásfoglalásaival - áll az EBESZ sajtóközleményében.

A luxemburgi elnök saját álláspontját közölte?

Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülés szünetében telefonon beszélt Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnökkel, aki világossá tette a luxemburgi külügyminiszter keddi nyilatkozatával kapcsolatban, hogy egyáltalán nem a luxemburgi kormány hivatalos álláspontjáról van szó - közölte a magyar kormányfő szóvivője szerdán újságírókkal.

Szijjártó Péter hozzátette: a nyilatkozó luxemburgi külügyminiszter az ottani szocialista munkáspárt tagja.

A luxemburgi külügyminiszter egy interjúban kedden bírálta a magyar parlament által aznap hajnalban elfogadott médiatörvényt. Jean Asselborn szerint az Európai Bizottságnak sürgősen fel kell lépnie a jogszabály ellen.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a magyar médiatörvény itthon és külföldön is leginkább bírált részletei szinte egytől egyig megtalálhatóak más európai uniós tagországok médiatörvényeiben is.
Forrás: MTI/HirExtra