Szociális katasztrófa fenyeget az MSZP szerint

Azt kéri a Fidesz képviselőitől Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője, hogy támogassák javaslatát, amely visszatérítendő lakáshitel-támogatást vezetne be a fővárosban a bajba jutott devizahitelesek megsegítésére.

A közgyűlés szünetében tartott sajtótájékoztatóján Horváth Csaba azt mondta: a kormány többször ígéretet tett arra, hogy segít a bajba jutott devizahiteleseknek, ám érdemi javaslat nem született, márpedig "szociális katasztrófa közeleg", mert a májusban lejáró kilakoltatási moratórium lejárta után több tízezer budapesti család kerülhet az utcára.

Mint mondta, bárki elkövetheti a hibát, hogy nem méri fel tökéletesen, miként hat fizetőképességére a válsághelyzet, ám ez nem lehet ok arra, hogy bármely budapesti család elveszítse otthonát. Megjegyezte: a városvezetés addig hivatkozhat arra, hogy magánprobléma a devizahitelesek ügye, amíg nem válnak hajléktalanná. De - véleménye szerint - nagy felelőssége van a városvezetésnek abban, ha nem akadályoz meg egy szociális katasztrófát, márpedig mintegy 60 ezer budapesti család van több hónapos fizetési késedelemben, vagyis a jogszabály szerint a moratórium letelte után kilakoltathatók és valószínűleg ez is fog velük történni.

Ebben az esetben azonban a fővárosi szociális ellátórendszer képtelen lenne ezt a problémát megoldani - szögezte le. Hangsúlyozta: a problémával nem csak akkor kell foglalkozni, amikor már lehetetlen feladat elé állítja a várost.

Azt hangoztatta, a megelőzés, a szociális háló biztosabb tétele olcsóbb, mint a szociális intézmények fenntartása, működtetése, a problémák későbbi kezelése.

Ezért a politikus a bajba jutott budapesti lakáshitelesek megsegítésére új támogatási formát vezetne be, amely idén és jövőre összesen tízmilliárd forintot biztosítana a célra. A közgyűlés előtt lévő előterjesztésben Horváth Csaba emlékeztet rá: Budapesten mintegy 400 ezer otthon esetében okoz jelentős gondot a törlesztőrészletek növekedése, és már 60 ezer olyan család van, amely 90 napnál régebben nem tudja fizetni a havi részleteket.

Horváth Csaba szerint a javaslat garantálná, hogy a lakások tulajdonjogát a családok megtarthassák, csak jelzálogjogot jegyeznének be a visszatérítendő támogatás mértékéig.
A frakcióvezető az idei évre 2,5, míg jövőre 7,5 milliárd forintot javasol a lehetőséget megteremtő rendelet végrehajtásához.

Az alapból "a kilakoltatás elkerüléséhez szükséges, elmaradt törlesztőrészletek kifizetésére igényelhetnek visszatérítendő támogatást" a rászoruló fővárosiak. A támogatásért nem kamatot kérne a főváros, de elismertetné az inflációt.

Az MTI kérdésére, hogy milyen forrásból finanszíroznák az alapot, azt mondta: a költségvetés általános tartalékból, illetve kisebb, nem európai uniós beruházások és felújítások átütemezéséből biztosítható a szükséges összeg.

Forrás: MTI