Karsai József késve bár, de válaszolt szeptember végén megjelent cikkünkre. Egy bizonyos egymillió forintról írt anyagunkat kifogásolja, melyet tévesen úgy állítottunk be, mintha az korrupciós pénz lenne: kérésére helyesbítjük hangfelvételre alapozott tévedésünket.

"Hat milliárdos pert indítunk"
„A MOL részéről malőr történt sajnos, visszamondta a gázszerződést, hat milliárdos pert indítunk. A megnyerése után a mi 24 százalékunkból meg termálvízre épülő üvegházakat építünk. dupla mennyiségben és nem a MOL gázával.” – mondta az MSZP-s exképviselő a HírExtrának.

„Jogos a MOL harmincmilliárdos büntetése. Semmirevaló, nulla cég, amelyik a földünk alól törvénytelenül vizet szállít Algyőre. Lassan összedől Battonya, mert több milliárd köbméter vizet visznek ki az olajjal és a gázzal. És erre visszavonják a szerződést, erre alapul a mi 1,7 milliárdos elnyert uniós pályázatunk. Az unió így meg visszakéri” – így Karsai.

A jelek szerint tehát Battonyán begyűrűzhet a Gyurcsány kormány idején elfogadott, MOL-nak kedvező törvény, amit annak idején Karsai József is megszavazott. Erre mit is mondhatnánk?

(Részlet korábbi írásunkból)
A HírExtra birtokába került egy hangfelvétel, amin Battonya polgármestere beszélget egy ismerősével a Battonyai Erőmű helyzetéről. A szeptember 30-án megjelent cikkünkben a hangfelvételből idéztünk szó szerint és próbáltuk összerakni, mi történhetett a Battonyai Erőmű elnevezésű, ötszáz munkahelyet biztosító projekttel.

Az erőmű és a hozzá tartozó üvegházak ötlete és az elgondolás briliáns, szerkesztőségünk sem érti, hogy miért nem valósulhatott meg ez az ötszáz munkahelyet teremtő projekt abban a hátrányos helyzetű magyarországi térségben, melyet az EU tíz legszegényebb térsége közé választottak.

Az erőműből sajnos mindmáig csak az alapkőletétel valósult meg. A szerkesztőségünkbe került hangfelvétel alapján azt gondoltuk, hogy Karsai József minden áron megpróbálta megvalósítani Battonyának az ötszáz munkahelyet, elszánt munkájában - a beszélgetés alapján úgy tűnt - akár korrupcióhoz is folyamodott volna.

Itt tévedtünk és Karsai József is ezen akadt ki, jogosan:


„Beviszik igazgatói szintre, az nem gond. Én megyek befelé a hogyishívjákhoz, jövök föl, valószínüleg hétfő, kedd, kezemben van az igazgatótól a papír. Nem kell oda se semmi hiánypótlás, levitték igazgatói szintre, az azt jelenti, hogy az NFA-nak az igazgatója aláírhatja a miazisten, amit odaadtunk, szar kurva egy millió, mi meg harminc ezret fizessünk, az önkormányzat, nekik.”

(Idézet a hangfelvételből)

A beszélgetés során biztosan nem állapítható meg, hogy az MNV Zrt. részéről pontosan melyik igazgató írja alá a „szar kurva egy millió” forint hatására a Battonyai Erőmű Kft szerződését, azonban a beszélgetés alapján úgy tűnik, ez az összeg hatékony segítséget jelentett egy beruházás megindításában.

(Idézet Korrupció a Battonyai Erőmű körül? címmel megjelent írásunkból)

Karsai József eljuttatta szerkesztőségünkhöz az egymillió forint igaz történetét. A szerződések alapján megkövetjük Karsai Józsefet, tévedésünkért elnézését kérjük, amiért korrupciót feltételeztünk.



Földhasználati díj, nem korrupció

A „szar, kurva egy millió forint” ugyanis a Magyar Állam részére fizetendő éves összeg, melynek részleteit egy Földhasználati Megállapodásban rögzítették az érdekelt felek. A Magyar Állam képviseletében az MNV Zrt., a Battonyai Energiapark Beruházó, Termelő és Szolgáltató Kft és Battonya Város Önkormányzata.

A HírExtra mentségére az sem szolgáltat, hogy Karsai Józsefet többször kerestük az erőmű beruházásával kapcsolatban, de az egykori országgyűlési képviselő még akkor is lecsapta a telefont, amikor az igen heves májusi esőzések káros hatásairól kérdeztük volna.

Mentségünkre október 2-án megjelent írásunk sem szolgálhat. A cikk megjelenését megelőző napokban ugyanis szerencsénk volt, Karsai úr nem zárkózott el interjú kérelmünktől és több mint egy órán keresztül őszintén elmondta, hogy miért nem valósulhatott meg az erőmű Battonyán.