EB: aggódnak a magyar nyugdíjcsomag miatt

Több fenntartása van az Európai Bizottságnak a nyugdíjrendszerre vonatkozóan a közelmúltban bejelentett magyar intézkedésekkel kapcsolatban - erősítette meg Amadeu Altafaj Tardio, a pénzügyi biztos, Olli Rehn szóvivője.

Leszögezve, hogy a nyugdíjrendszerek a tagállamok nemzeti illetékességébe tartoznak, megismételte azt a korábban már említett bizottsági aggályt, hogy az eddig rendelkezésre álló információk szerint a változtatások nem szolgálják egyértelműen a hosszú távú fenntarthatóságot. Mint mondta, nyugtalanítja Brüsszelt az is, hogy a rendszer két pillére közti választás "nem annyira szabad, ahogy az eredetileg látszott".

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a héten jelentette be, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagoknak január végéig kell dönteniük, hogy visszatérnek-e az állami nyugdíjrendszerbe, vagy maradnak az eddig kötelező, mostantól csak önkéntes rendszerben a nyugdíjmentő törvénycsomag elfogadása után. Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott csütörtöki közlése szerint a kormány által szorgalmazott új nyugdíjszabályokról december 13-án dönt az Országgyűlés.

Altafaj Tardio más nyilatkozatokban azt is elmondta, hogy a bizottság a nyugdíjrendszeren túl más tervezett intézkedések miatt is aggódik, amelyek "veszélybe sodorhatják a független intézmények ellenőrzőképességét". Más források szerint ezek közé tartozik az Alkotmánybíróság illetékességének korlátozása államháztartási témákban, illetve a Költségvetési Tanács átalakítására vonatkozó tervek. Bizottsági források azt is jelezték, hogy a testület hamarosan átfogó jelentést ad ki a tagországok gazdasági helyzetéről, és ebben várhatóan kitérnek majd a magyar bejelentésekre is.




Forrás: MTI