Csúcsra érhet a magyar autóversenyző

Óriási siker előtt áll a magyar autósport egyik legnagyobb ígéretének tartott Michelisz Norbert. A huszonhat éves pilóta a Túraautó Világbajnokság (WTCC) újoncai között végezhet az élen.

Nagy a tétje a szezonzáró makaói világbajnoki futamnak a túrautósok világbajnoki sorozatában. A Zengő-Dension Team által magyar versenyzőt is foglalkoztató WTCC bajnoki címe ugyan már eldőlt, de az újoncok között (Roookie Challange) akár magyar győztes is születhet a hétvégi ázsiai futamok során.

Magyar siker Ázsiában?

Hogy miért mondjuk azt, hogy eldőlt a világbajnoki cím sorsa, hiszen a legutóbbi futam után még egyik pilóta sem ünnepelhette magát a sorozat abszolút győzteseként?

A válasz egyszerű, viszont annál meglepőbb: a a japán futam után a Chevrolet fellebbezést nyújtott be a BMW-k szekvenciális váltója miatt, amit az illetékesek jóvá is hagytak. Ennek értelmében pedig törölték a két BMW-pilóta okayamai versenyeredményeit. Ezzel a döntéssel pedig eldőlt a bajnoki cím sorsa is, hiszen a francia Yvan Muller így már az utolsó két futamon behozhatatlan, 55 pontos előnyre tett szert.



A zöldasztal mellett meghozott döntés értelmében ráadásul a magyar versenyzőnek, Michelisz Norbertnek is összejött a régóta várt dobogós helyezés, hiszen a két szabálytalan pilóta kizárásával a harmadik helyre "jött fel".

Makaói álom

Ilyen előzméynek után következik tehát a szezonzáró hétvége az egykori portugál gyarmat utcai pályáján.
Michelisz: a cél egyértelmű
"Mindössze három éve, a hazai Suzuki Swift Kupában kezdtem, ami akkor egy újonnan induló sorozatnak számított. Túl hosszú versenyzői múltra tehát nem tekintek vissza, de a célom így is csak a világbajnokság lehet" – mondta még tavaly egy interjúban Michelisz a HírExtrának.

„Makaóban számít legtöbbet a pályaismeret, ez az egyik legnehezebb versenyhelyszín a bajnokságban. Próbáltam belső kamerás felvételek segítségével felkészülni, és ebben a mérnököm is nagy segítségemre volt. Úgy gondolom némi kockáztatással jó eredményt lehet elérni, akár ismét összejöhet a dobogó is” – mondta Michelisz.

Négy pont kell, és...

Hogy mi lenne az a jó eredmény? A szezon során sokszor technikai problémákkal küzdő, így rengeteg pontot elhullajtó pilótának mindössze néhány pontra van szüksége a sorozaton belül külön számolt újoncok versenye megnyerésére.

Michelisznek mindehhez négy pontra van szüksége a hétvége két futamán, ami teljesíthető feladatnak tűnik.

Egyre nagyobb sztár Michelisz – ezt bizonyítja a brnói futam előtti pecekben rögzített videó is a sok magyar szurkolóval: