Három embernek megvonták a mentelmi jogát

A görög parlament szerdán megvonta az előző kormány három tagjának a mentelmi jogát, utat nyitva ezzel az ellenük lefolytatandó bírósági vizsgálatnak.

Az előző konzervatív kormány két minisztere és egy államtitkára ellen az Áthosz-hegyi Vatopedi ortodox kolostor és az állam közötti földcsereügylettel kapcsolatban, hivatali hatalmukkal való visszaélés gyanújával indítanának eljárást. Több hónapos parlamenti vizsgálat után, a törvényhozás szocialista többségének döntése alapján egy bírói tanács vizsgálja ki az ügyet. A testületnek negyven napon belül kell döntenie arról, hogy egy speciális bíróságot bízzon meg az eljárás lefolytatásával.

Az ellenzéki konzervatív és szélsőjobb képviselők nem vettek részt a parlamenti szavazáson.

Tavaly derült fény arra, hogy a Vatopedi kolostor egy csereügylet keretében elsőrangú állami földterület birtokába jutott alacsony értékű föld átengedése fejében. A cserével az ezeréves kolostor észak-görögországi birtokigényeit akarták kielégíteni. Jóllehet az ügyletben pénz nem cserélt gazdát, a görög sajtó szerint az államot 100 millió euró értékű kár érte. Az ügy nagy vihart kavart a görög társdalomban, és jelentősen hozzájárult Kosztasz Karamanlisz konzervatív kormányának a bukásához.

A konzervatív politikai erők azzal vádolják a szocialistákat, hogy nem létező botrányba keverték a volt minisztereket, akik ugyancsak azt hangoztatják, hogy nem károsították meg az államot.

A görög törvények értelmében egyedül a parlament kezdeményezheti a kormánytagok elleni igazságügyi eljárást, amennyiben az érintettek hivatali idejük alatt folytattak törvénybe ütköző tevékenységet. Sok elemző szerint ez a jogszabály a politikai elit büntetlenségét biztosítja.

A kormányzó görög szocialisták ígéretet tettek a közélet megtisztítására és arra, hogy kivizsgálják a korábbi botrányokat is, mert érvelésük szerint ez kulcsfontosságú ahhoz, hogy kemény megszigorító intézkedéseket vezethessenek be a pénzügyi válság leküzdése érdekében.
Forrás: MTI